Γίγαντες στη γάστρα με πιπεριές

Μελωμένοι γίγαντες, σιγοψημένοι με πιπεριές γλυκές και πικάντικες, σε μια πραγματικά ονειρεμένη οσπριάδα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες στη γάστρα με πιπεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τους στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη και 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Αδειάζουμε τους γίγαντες σε γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο του οσπρίου.
  5. Αλατοπιπερώνουμε καλά, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, να μείνει το φαγητό με το λάδι του και να ξεροψηθούν οι γίγαντες στην επιφάνεια.
  7. Τους σερβίρουμε κατά προτίμηση μέσα από τη γάστρα ή το ταψί, που τοποθετούμε στο κέντρο του τραπεζιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.