Γεμάτη αντιφάσεις η Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

8.12.2015

Εξέπληξε ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας με όσα θαυμαστά δήλωσε απόψε, κατά την συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στη κρατική τηλεόραση, ότι έχει διαπράξει για τη σωτηρία της πατρίδας ερήμην των πολιτών και σε βάρος της επιβίωσής τους. Μόνο που μπέρδεψε τους πάντες με τις αντιφάσεις του και τις ιδεοληψίες ενός χαμένου παρελθόντος του.

Ο πρώτος «αριστερός» Πρωθυπουργός της χώρας, δυστυχώς όπως κι ο ίδιος άφησε να διαφανεί, δεν είναι παρά μια παλιά φαντασίωση όσων των ψήφισαν και θεώρησαν ότι η αριστερά διαθέτει την πρώτη της κυβέρνηση. Ακόμη κι εκείνο το «Λαός ΠΑΣΟΚ στην εξουσία» του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου φαντάζει επιεικέστερο σε δημαγωγία από τα όσα ελέχθησαν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι επίσης φανερό ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωνε πριν από ένα χρόνο, σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε ένα καθαρά αστικό μνημονιακό, νεοφιλελεύθερο κόμμα μετά και  τον εξανδραποδισμό της αριστερής πλατφόρμας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός κατέστησε σε όλους σαφές ότι έχει χάσει πια κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ζει σε ένα γυάλινο πύργο και ονειρεύεται το μετασχηματισμό μιας κατεστραμμένης χώρας την οποία βύθισε στην ανέχεια, την ανεργία και την οικονομική κατάρρευση, δέσμια για τις επόμενες γενιές των δανειστών της.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε «Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω το δύσκολο κάβο, ούτε συναίνεση ούτε οικουμενική», προσθέτοντας ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα.

«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 (…) Οι εκλογές έγιναν πριν από δύο μήνες, όχι πριν από δύο χρόνια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας» και στον ορίζοντα αυτής της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, τα οποία η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει.

«Στα μεγάλα θέματα θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία και καλό θα ήταν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές χρειαζόμαστε ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό δεν συνιστά αδυναμία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ δεν ζήτησα από κανένα να ψηφίσει κανένα νόμο» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι όταν οι πολιτικοί αρχηγοί κάθονται γύρω από ένα τραπέζι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι επιδιώκει συγκυβέρνηση.

«Η συνεννόηση είναι άλλο πράγμα, η συναίνεση άλλο πράγμα και η συγκυβέρνηση άλλο πράγμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας τι χρειάζεται μία εθνική γραμμή πλεύσης στα τρία καυτά ζητήματα του προσφυγικού, του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ερωτηθείς εάν θα ζητήσει τη στήριξη της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εμείς δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανένα. Προς τιμή του το ξεκαθάρισε και ο κ. Λεβέντης. Δεν είναι το θέμα μας να έχουμε στήριξη από κανέναν».

Για το ασφαλιστικό, ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα» αλλά «ας καταθέσουν τις προτάσεις τους». Πρόσθεσε δε ότι θα βοηθούσε στην επικείμενη διαπραγμάτευση εάν όλα τα κόμμα συμφωνούσαν ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στο γερμανικό δημοσίευμα περί «ακυβέρνητου πλοίου», το οποίο κατά τον πρωθυπουργό δείχνει «υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά της Ελλάδας». «Τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν με ανησυχούν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η επίσημη γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει απόλυτα το δημοσίευμα.

Ερωτηθείς για το ΕΣΡ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τη συγκρότηση όλων των Ανεξάρτητων Αρχών (ΕΣΡ, ΑΣΕΠ κλπ).

«Ελπίζω ότι δεν υποκρύπτει σκοπιμότητα, απλά έχει να κάνει με την προεκλογική διαδικασία στη ΝΔ. Αναμένω σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρχουν οι προτάσεις των κομμάτων, καθότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία. Ελπίζω μέχρι τέλος του χρόνου να τελειώσει, σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές διαδικασίες» τόνισε.

Κληθείς να κατονομάσει τη διαπλοκή, ο κ. Τσίπρας απάντησε χαρακτηριστικά ότι «είμαι πρωθυπουργός, δεν είμαι ο Χρυσός Οδηγός να λέω ονόματα» και επανέλαβε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να βάζει κανόνες για να μην υπάρχει αυτό που ο ίδιος έχει κατονομάσει ως «τρίγωνο της αμαρτίας».

Σε ερώτηση για τη συνοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία. «Οι αποχωρήσεις ήταν γνωστές και τελικά τις επιταχύναμε κιόλας. Δεν αναμένω άλλες, διότι αν κάποιος διαφωνούσε μπορούσε να μην ήταν υποψήφιος» εξήγησε.

Σχετικά με την απόφαση του Γ.Σακελλαρίδη είπε ότι «είναι στάση αρχής που τιμώ, αλλά ρωτήστε τον ίδιο για τα υπόλοιπα» και ξεκαθάρισε:

«Δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα να πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη. Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά από διαπραγμάτευση».

Επανέλαβε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι πυλώνες σταθερότητας. «Η αστάθεια είναι στην άλλη πλευρά», ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμα και αν συμβεί κάτι σε ένα νομοσχέδιο.

«Πρέπει να υπάρξει πρόταση μομφής. Εμείς έχουμε πάρει πρόσφατα την πρόταση εμπιστοσύνης της Βουλής».

Για το Ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει πρόταση για το Ασφαλιστικό, προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη να δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ για το ΕΚΑΣ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη για να διατηρηθεί.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κινήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Χαρακτήρισε εξάλλου σημαντική εξέλιξη η εξαίρεση της περιοχής της Δραπετσώνας, η οποία θα αποδοθεί στους κατοίκους.