20.3.2016
Την ώρα που οι πρόσφυγες στα Γιάννενα επαναστάτησαν γιατί στο καταυλισμό δεν υπάρχει ρεύμα, αύριο, το πρωί στην Ελευσίνα αναμένονται άλλα 1433 άτομα.
Συγκεκριμένα προβλήματα και ένταση δημιουργήθηκε στο παλαιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά, όπου έφτασαν 1.167 πρόσφυγες, από τον Πειραιά, οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για την ακαταλληλότητα του χώρου.
Αρκετοί πρόσφυγες υποστήριξαν πως ο χώρος είναι ακατάλληλος, χωρίς θέρμανση και χωρίς επαρκή ηλεκτροφωτισμό, με κάποιους, μάλιστα, να επιθυμούν την επιστροφή τους στην Αθήνα. Εκεί, βρίσκονται οι οικογένειές του και οι συγγενείς τους συγγενείς, τους οποίους δεν είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν, γιατί οδηγήθηκαν κατ ευθείαν από τα πλοία στα λεωφορεία.
Όπως αναφέρουν οι ιατροί, δεκάδες παιδιά είναι άρρωστα, ενώ ορισμένοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Ιωαννίνων.
Στον χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές χωρητικότητας 8-10 ατόμων η κάθε μία.
Στο κέντρο βρίσκεται αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού καθώς και φαντάροι.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Ηπείρου. Ήδη στην Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400, καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα Δολιανά 205 και 162 στην Κόνιτσα.
Το πρωί, στις 08:00, αναμένεται να καταπλεύσει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Ελευσίνας, μεταφέροντας 1.433 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη.
Το πλοίο είχε «κολλήσει» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μετά από εντοπισμό μεταναστών με πλαστά έγγραφα διαμονής, όπως ανέφερε το lesvosnews.
Στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασε με 635 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο το «Blue Star Patmos». Οι άνθρωποι αυτοί θα μεταφερθούν με πούλμαν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.
Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα φιλοξενούνται 4.400 μετανάστες και πρόσφυγες.