Γενικό “λιφτινγκ” χρειάζεται ο Παναθηναϊκός

Η εικόνα του Παναθηναϊκού είναι όχι, απλώς, απογοητευτική αλλά τραγική. Μια ομάδα χωρίς αρχή και τέλος. Χωρίς προσανατολισμό μέσα στο γήπεδο. Με παίχτες οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές θα έπρεπε να πληρώνουν για να παρακολουθούν προπονήσεις του Παναθηναικού. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά ελάχιστες.

Η βαριά ήττα με 3-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη σε συνδυασμό με την απογοητευτική εμφάνιση του Παναθηναϊκού, έχουν φέρει τους «πράσινους» σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Τα μηνύματα είχαν έρθει από τον αγώνα με την Σταντάρ Λιέγης στη Λεωφόρο όπου και πάλι η ομάδα δέχτηκε σε ένα ημίχρονο τρία γκολ.

Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» έκαναν μάλιστα γνωστή τη θέση τους, επισκεπτόμενοι τις προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής είναι ο προπονητής της ομάδας, Αντρέα Στραματσόνι.

Και όχι άδικα θα έλεγε κανείς αφού ο Παναθηναϊκός από αρχές Νοεμβρίου είναι ουσιαστικά εκτός δύο στόχων, το πρωτάθλημα και το Europa League με πολλές κακές εμφανίσεις αλλά και αδικαιολόγητους τραυματισμούς.

Απαίτηση των φιλάθλων της ομάδας ήταν ξεκάθαρα η απομάκρυνση του Στραματσόνι. Αλλά το πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι μόνο ο Ιταλός, ο οποίος σε κάθε περίπτωση είναι ακατάλληλος για μια ομάδα της ιστορικής εμβέλειας που έχει αναλάβει. Είναι δομικό. Είναι συνολικής παρουσίας σε όλα τα επίπεδα. Όπως και οι προπονητές της θύρας 13 να παραμείνουν στο επίπεδο της στήριξης της ομάδας ή της εξωγηπεδικής παραφιλολογίας.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να παρατάσσεται με έναν η κανέναν Έλληνα ποδοσφαιριστή και να αγωνίζονται παίχτες που ίσως κάνουν για ομάδες Β Κατηγορίας. Έχει διαλύσει την καλύτερη ποδοσφαιρική ακαδημία που διέθετε η χώρα. Ο Ρότσα και ο Βονόρτας παλεύουν μόνοι τους ξεχασμένοι. Το αθλητικό κέντρο Γ. Καλαφάτης αποδείχτηκε ανεπαρκές για το επίπεδο της ομάδας και τώρα επιστρέφει στην Παιανία. Αστοχίες η μια πίσω από την άλλη. Αλλά  μια ομάδα εκπροσώπων του Τύπου οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας η οποία «ταΐζει» τους οπαδούς με κουτόχορτο «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» θεοποιώντας πρόσωπα  φρικτά στη διαχείριση κι αποφάσεις καταστρεπτικές.

Η χρονιά χάνεται αργά αλλά σταθερά για τον Παναθηναϊκό. Είναι ευκαιρία να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και κυρίως υπευθυνότητα. Να αναζητηθεί Έλληνας προπονητής και Έλληνες παίχτες. Τη δε ομάδα να πλαισιώσουν έμπειροι παλιοί παίχτες που τίμησαν το σωματείο. Δεν μπορεί ο Δομάζος, ο Αντωνιάδης, ο Οικονομόπουλος, ο Καραγκούνης να είναι εκτός της ομάδας. Ο στρατηγός έπρεπε να ηγείται της ομάδας κι ας λέει σκληρά πράγματα, μαζί με το Σαραβάκο και το Βαζέχα. Έτσι χτίζονται οι ομάδες κι έχουν συνέχεια.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη κορυφής, με τον πρόεδρο της ομάδας, Γιάννη Αλαφούζο, τον τεχνικό διευθυντή, Ζιλμπέρτο Σίλβα, αλλά και τον Ιταλό προπονητή.

Δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να δοθεί λίγος χρόνος ακόμα στον Ιταλό μέχρι το ντέρμπι με την ΑΕΚ, που διεξάγεται ύστερα από την διακοπή για τις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας, το οποίο πάντως δεν έχει καμία λογική καθώς μέσα σε 10 ημέρες δεν μπορεί να κάνει θαύματα ο άνθρωπος που παρουσιάζει τον Παναθηναϊκό, χωρίς πλάνο, με ενδεκάδες χωρίς λογική και πάντα απροετοίμαστο.

Μια τέλεια λύση θα ήταν η ταφόπλακα της ομάδας. Τώρα αλλαγή προπονητή. Ο Μ. Ουζουνίδης είναι παιδί αυτής της ομάδας κι έχει θέση σ αυτή. Ο Παναθηναϊκός μεγαλούργησε στην Ευρώπη με προπονητές τον αείμνηστο Γ. Κυράστα και τον Χουάν Ραμόν Ρότσα. Εκτός και υπάρχει στα πλάνα της διοίκησης ο Λίπι η ο Γκουαρντιόλα η ακόμα ο Βενγκέρ…!!

Ανδρέας Κάτσενος