Γεννήθηκε με την μερικώς σχηματισμένη δίδυμη αδελφή της στο στομάχι της

Μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση παρασιτικού δίδυμου

Παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ένα μωρό στη Κολομβία που γεννήθηκε με την μερικώς σχηματισμένη δίδυμη αδελφή του, να έχει αναπτυχθεί μέσα στο στομάχι του.  

Οι γιατροί έφεραν στον κόσμο με καισαρική την μικρή που ονομάστηκε Itzamara. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times που ανέδειξε την εξαιρετικά σπάνια αυτή περίπτωση, η καισαρική τομή επιλέχθηκε επειδή η δίδυμη αδελφή της, που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό της, θα μπορούσε να συντρίψει τα κοιλιακά όργανα της.  

Στη συνέχεια οι γιατροί αφαίρεσαν λαπαροσκοπικά το έμβρυο το οποίο είχε μέγεθος περίπου 10 πόντους και είχε σχηματίσει υποτυπώδες κεφαλή και μικρά άκρα, όπως ανέφερε ο Δρ. Miguel Parra-Saavedra. Ωστόσο το έμβρυο το οποίο δεν ήταν ζωντανό, δεν είχε σχηματίσει εγκέφαλο και καρδιά.  

Η κατάσταση αυτή είναι ακραία και καταγράφεται σε μόλις 1 στις 500.000 γεννήσεις, σύμφωνα με το British Medical Journal. Ορίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα και περιγράφει πότε και πώς σχηματίζεται ένα παραμορφωμένο και παρασιτικό έμβρυο στο σώμα του δίδυμου, συνήθως στο στομάχι.  

Το μικροσκοπικό δίδυμο αναπτύχθηκε μερικώς χάρη σε έναν ξεχωριστό ομφάλιο λώρο που συνδέθηκε με το έντερο της αδελφής του.  

Η μικρή Itzamara   Τα τελευταία χρόνια, παρόμοιες γεννήσεις σημειώθηκαν στην Ινδία, στην Ινδονησία και στη Σιγκαπούρη και τα βρέφη που εντοπίζονται στην κατάσταση αυτά είναι γνωστά και «παρασιτικοί δίδυμοι».   Ωστόσο η κατάσταση μπορεί να μην εντοπιστεί για πολλά χρόνια. Το 2015, μια 45χρονη Αγγλίδα που ζει στην Κύπρο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει αυτό που πίστευαν πως ήταν ένας όγκος τεσσάρων ιντσών στις ωοθήκες της.  

Ωστόσο βρέθηκε πως ο όγκος είχε μερικώς διαμορφωμένο πρόσωπο με μάτι, δόντι και μαύρες τρίχες. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα δίδυμο που είχε απορροφήσει ενώ ήταν στη μήτρα της μητέρας της.  

Η αναφερθείσα περίπτωση της Κολομβίας ήταν ακόμη πιο ασυνήθιστη, επειδή οι γιατροί ταυτοποίησαν με σαφήνεια το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το μωρό επιβίωσε.  

Η μικρή Itzamara είναι υγιέστατη και αναπτύσσεται κανονικά, λένε οι γιατροί που την παρακολουθούν. Το μόνο που υποδεικνύει πως κάποτε μέσα της μεγάλωσε για λίγο η δίδυμη αδελφή της, είναι μια μικρή τομή στην κοιλιά της.  

Πηγή: www.lifo.gr