Γενναία μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων του Καλάμου ψήφισε ο Δήμος Ωρωπού

 

Μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων του Καλάμου ψήφισε, χθες, Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο το Δήμου Ωρωπού, μετά από πρόταση για συζήτηση, του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μιχάλη Χασιώτη την οποία η Δημοτική Αρχή έκανε αποδεκτή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:

  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες που έχασαν τα σπίτια τους τουλάχιστον για δύο χρόνια και μέχρι την αποκατάστασή τους από τα Δημοτικά τέλη, είτε πρόκειται για πρώτη κατοικία είτε είναι οικιστές
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
  • Να μεριμνήσει ο Δήμος στις αρμόδιος υπηρεσίες  για την  πλήρη αποζημίωσή τους, καθώς ο Δήμος είχε κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πυρκαγιάς της 23 Ιουλίου.
  • Να τύχουν ελεύθερης μετακόμισης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς- αστικές συγκοινωνίες και ΟΣΕ- μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των οικιών τους.
  • Να συνεχίσει ο Δήμος να πληρώνει τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία για όσους φιλοξενούνται σε αυτά.

Ο κ. Χασιώτης ζήτησε, επίσης, ο Δήμος να ζητήσει από την Περιφέρεια  και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών ένα  ποσό, τουλάχιστον,  50 χιλιάδων  ευρώ, για να πληρωθεί η διαμονή και η σίτιση των πυρόπληκτων οικογενειών που έχασαν τα σπίτια τους.

Ο κ. Θωμάς Ρούσσης  άκουσε καλόπιστα την πρόταση του κ Χασιώτη και είπε ότι εν  ο Δήμος δεν μπορεί να προβεί σε αυτή την χρηματική στήριξη από τα ταμεία του γιατί δεν προβλέπεται, αφού θα αποζημιωθούν από το κράτος, αλλά μπορεί να γίνουν οι σχετικές ενέργειες και να ζητηθεί ένα επιπλέον  ποσό για το σκοπό αυτό.

Επίσης, μετά από πρόταση των επικεφαλής της «Δυναμικής Πολιτείας» κ. Γιώργου Γιασημάκη, αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού»  κ. Μιχάλη Χασιώτη, ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα για την στήριξη  και τόνωση των επιχειρήσεων του Καλάμου και των Αγίων Αποστόλων που επλήγησαν οικονομικά από τις πυρκαγιές των δύο τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα πρότειναν  τη μείωση των δημοτικών τελών, ύδρευσης κτλ. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και ορίστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παν. Πέππας να συγκεντρώσει τις σχετικές αιτήσεις των επιχειρηματιών  που επιθυμούν  να υπαχθούν στο μέτρο. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.