Γιάννης Μπουτάρης: Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό

22.11.2015

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες στα Σκόπια.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ  τόνισε ότι «οι Σκοπιανοί έχουν δυσκολέψει την πρόσβαση των προσφύγων. Περνάνε σίγουρα σε μικρότερα νούμερα προς τα πάνω. Όλοι οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν εδώ θέλουν να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Οι Σκοπιανοί έχουν ένα τέλος διόδου που εισπράττουν από την Ε.Ε. Τώρα τα κάνουν αυτά ή για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα ή για να δημιουργήσουν μια κατάσταση για να παίρνουν πιο πολλά από την Ε.Ε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, εμείς για αυτό κάναμε τη σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους του Μητροπολιτικού συγκροτήματος, με εκπροσώπους από την αστυνομία, από το στρατό και από το λιμάνι. ώστε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης σε μια περίπτωση που αυτοί οι Σκοπιανοί θα κλείσουν, τελείως τα σύνορα, ή θα βάλουν φράχτες, γιατί η καθημερινή ροή προς τα σύνορα από την Αθήνα κι από την Καβάλα είναι σημαντική».

Ο κ. Μπουράρης είπε ότι «Σ’ αυτό που καταλήξαμε είναι ότι πρέπει πάση θυσία, να κάνουμε -και το κάναμε-  μια ομάδα εργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους. Μια ομάδα εργασίας η οποία να εκπονεί ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης, το οποίο θα υποβάλλουμε στις ανώτατες αρχές, ας πούμε στην περιφέρεια και στο υπουργείο, που να λέει ότι πρέπει να έχουμε ετοιμότητα σε σκηνές, σε τουαλέτες χημικές, σε καθαριότητα, σε τροφή και υγειονομική περίθαλψη. Ώστε σε πρώτη φάση να έχουμε έναν προσωρινό καταυλισμό μέχρι ότου, οδηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι, όπου οδηγηθούνε. Πρέπει να κάνουμε διάφορα σενάρια, αν έχουμε 2.000 πως θα το αντιμετωπίσουμε;».

Και πρόσθεσε «Κάναμε τη σύσκεψη αυτή για να δούμε ο καθένας τι μπορεί να κάνει από τη μεριά του, για να ζητήσουμε εν συνεχεία την όποια βοήθεια από όπου πρέπει να δοθεί.Είχαμε κάνει την περασμένη εβδομάδα μια συζήτηση και με αντίστοιχη Μ.Κ.Ο».