Γιαλλουρίδης: Επικίνδυνη έκρηξη του μεταναστευτικού στην περίπτωση τουρκικής εισβολής

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, ο κ. Γιαλλουρίδης τονίζει: «Σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Συρίας, τότε και η χώρα μας θα επηρεαστεί, αφού η αποσταθεροποίηση που θα προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή, θα οδηγήσει σε μια επικίνδυνη έκρηξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η οποία θα επηρεάσει, όπως είναι φυσικό, και την Ελλάδα».

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες το Κουρδικό, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό της αλλά και περιφερειακά. Θεωρώντας ότι το Κουρδικό ζήτημα μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της διάσπασης του τουρκικού κράτους, γιατί ο στόχος των Κούρδων είναι η δημιουργία μιας νέας κρατικής οντότητας που περιλαμβάνει και εδάφη της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν προχωρεί σε κινήσεις εκκαθάρισης του κουρδικού στοιχείου στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, με στόχο να τους εξαλείψει ή να τους αποδυναμώσει σε τέτοιο βαθμό που να μην αποτελούν κίνδυνο για την εθνική συγκρότηση της Τουρκίας», υπογραμμίζει ο κ. Γιαλλουρίδης.

Και προσθέτει: «Το θέμα είναι πώς θα κινηθεί ο Άσαντ (σ.σ. ο Σύρος πρόεδρος), πώς θα κινηθούν οι Αμερικανοί σε σχέση με το Κογκρέσο, το οποίο αντιβαίνει των παλινωδιών του προέδρου Τραμπ και, βεβαίως πώς θα αντιδράσει, σε μικρότερο βαθμό, και η Ευρώπη. Είμαστε σε μια φάση μεταιχμίου».

Ερωτηθείς αν θα συνέφερε την Ελλάδα η εστίαση της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας, ώστε να μειωθεί η στρατιωτική επίδρασή της στο Αιγαίο ή αν, αντιθέτως,  το άνοιγμα ενός τέτοιου μετώπου θα ανοίξει τις… πολεμικές ορέξεις του Ερντογάν ένθεν κι ένθεν, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης επισημαίνει: «Εάν ανοίξει αυτό το μέτωπο, οι υφιστάμενες υφέρπουσες ή ανοικτές ορέξεις του Ερντογάν θα ενισχυθούν για τη δημιουργία μετώπων. Εμάς, ως Ελλάδα, μας συμφέρει, αυτή τη στιγμή, η Τουρκία να μην μπορέσει να κερδίσει τη μάχη σε σχέση με τη Συρία και το Κουρδικό, να υποστεί μια αποδυνάμωση και μια συρρίκνωση της παρουσίας της στην περιοχή. Αυτό προϋποθέτει μια σοβαρή αμερικανική στήριξη του κουρδικού στοιχείου και μια αντίστοιχη αποδυνάμωση της ρωσικής στήριξης προς τον Ερντογάν. Η Ευρώπη δεν υπάρχει, διότι δεν υφίσταται ως σύστημα στρατηγικής προσέγγισης του κόσμου. Είναι μια Ευρώπη που κινείται με τη Γαλλία περισσότερο στο στρατηγικό επίπεδο και τη Γερμανία στο οικονομικό».

«Ασταθής ο Τραμπ – Μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ η στήριξη στον Ερντογάν»

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διακρίνεται για τη σταθερότητα των απόψεων και των πολιτικών του. Κινείται εν είδει ανεμοδούρας, ό,τι φανταστεί εκείνη τη στιγμή ότι τον συμφέρει. Βεβαίως, τώρα, έχει απέναντί του και το Κογκρέσο, δηλαδή εσωτερικές δυνάμεις, οι οποίες κινητοποιήθηκαν και είναι υποχρεωμένος πλέον να πάρει θέση, η οποία αντιπροσωπεύει και εκφράζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίζουν την τουρκική πολιτική στην περιοχή. Αντιθέτως, πρέπει να την περιορίσουν, διότι αυτό μπορεί να γίνει και μπούμερανγκ στο τέλος μπορεί ο Ερντογάν να καταστεί ένας ηγεμόνας που να μην ελέγχεται. Αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τα αμερικανικά συμφέροντα».
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει κινήσεις»

Παράλληλα, ο κ. Γιαλλουρίδης επιμένει πως η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να ασκεί μια παθητική πολιτική έναντι της Τουρκίας, με έναν Ερντογάν να διαδραματίζει, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ρόλο δεσπότη».

«Η τουρκική αντιπολίτευση είναι μόνο στα χαρτιά, δεν υπάρχει. Ο Ερντογάν είναι δεσπότης, σουλτάνος και δεν μπορεί να τον ελέγξει κανείς στα εσωτερικά. Μπορούν, όμως, οι ΗΠΑ να του επιβάλουν τέτοιες συνθήκες πίεσης τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμπάργκο, ώστε να τον υποχρεώσουν να προσαρμόσει την πολιτική του στο ευρωπαϊκά και διεθνή δυτικά θέσμια. Να μην λειτουργεί, δηλαδή, ως ανεξέλεγκτος κατακτητικός ηγεμόνας. Αυτό κάνει κι αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη και σ’ αυτό το επίπεδο πρέπει να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο Ελληνισμός της Αμερικής, μαζί με τα λόμπι των Αρμενίων και των Εβραίων, να επηρεάσουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Τα πράγματα στη διεθνή πολιτική δεν κινούνται από μόνα τους. Κινούνται εφόσον εμείς τα κινήσουμε και ικανοποιήσουμε με τις δράσεις μας το συμφέρον της χώρας», αναφέρει με νόημα ο κ. Γιαλλουρίδης.