Για κίνδυνο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες προειδοποιεί το ΔΝΤ

22.11.2015

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήδη από καλοκαίρι μετά τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed   κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, εφιστώντας την προσοχή στις εξελίξεις στο νομισματικό πεδίο.

Η Fed, που από τον Ιούλιο συνεχίζει να αυξάνει διστακτικά τα επιτόκιά της, έλαβε προειδοποίηση από το ΔΝΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια πριν το 2016, καθώς θεωρεί πολύ πιθανό ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών και θα οδηγήσει σε μια νέα οικονομική κρίση που θα λάβει παγκόσμια διάσταση.

Διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος σημειώθηκαν το 2015, ειδικά μετά τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από πολλές κεντρικές τράπεζες. Αποτέλεσμα τελικά να υποβαθμιστούν έναντι του δολαρίου τα νομίσματα πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Παράλληλα το δολάριο εξακολουθεί να μένει ισχυρό, ενώ η βρετανική λίρα αναμένεται από το 2016 να ισχυροποιηθεί, καθώς τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να αυξηθούν.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, ενδέχεται να προκληθεί η επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, προειδοποιεί το ΔΝΤ, μόνο που αυτή τη φορά η κρίση θα χτυπήσει τις αναδυόμενες οικονομίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στη χειρότερη περίπτωση το κύμα των εταιρικών χρεοκοπιών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φαύλο κύκλο με τις εταιρικές χρεοκοπίες να επηρεάζουν τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα περιορίσουν το δανεισμό, επιφέροντας πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα και προκαλώντας εκ νέου περισσότερες χρεοκοπίες εταιρειών.

Για την Ε.Ε. η αλλαγή ρότας στην οικονομική πολιτική είναι δύσκολη. Για να επανέλθει η Ευρωπαϊκή οικονομία σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική που επιβάλλεται στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και ταυτόχρονα να μειωθεί η πίεση προς τη Γαλλία και την Ιταλία που κινδυνεύουν να βυθιστούν κι αυτές σε κρίση. Την ανάλυση αυτή μόνο ο Κεντρικός Τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι φαίνεται να την ακολουθεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κεφαλές της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης.

tovima