«Γιοι και κόρες» μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας

Η ιδιαίτερη και εξαιρετική θεατρική παράσταση «Γιοι και κόρες», μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας, του Γιάννη Καλαβριανού, παρουσιάστηκε 1 και 3 Ιουλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοινότητας Καπανδριτίου, υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ω. του Δήμου Ωρωπού.

Η θεατρική παράσταση βασίζεται στο υλικό 80 συνεντεύξεων ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα, στους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν με φόντο την επίσημα καταγεγραμμένη ιστορία.

Αφηγήσεις και περιστατικά τα οποία διαδραματίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια ανάμεσα σε πόλεμους, θανάτους, έρωτες, φιλίες, λάθη, προδοσίες κι ηρωισμούς που ξεκινούν από το πρώτο κύμα μετανάστευσης στην Αμερική, τις άγνωστες ιστορίες της Κατοχής, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφύλιου, τους σεισμούς των Επτανήσων, τις δεκαετίες του ΄50 και του΄60με τον κόσμο στα γήπεδα, την ανέγερση του τοίχους του Βερολίνου, τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας, και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ ξανά  ζωντανεύουν.

Οκτώ αξιόλογοι ερασιτέχνες ηθοποιοί με εξαιρετική χημεία ανάμεσά τους καλούνται να ξεδιπλώσουν τις μοίρες των ηρώων και να πατήσουν πάνω στα χνάρια της μνήμης τους αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να τους ενσαρκώσουν στις κρίσιμες αλλά και στις καθημερινές στιγμές τους.

Η σκηνική δράση, γυμνή από κάθε λογής φκιασίδια, με ένα λιτό σκηνικό-ορόσημο κι ανάλογη ενδυματολογική οπτική, ξετυλίγεται με άνεση, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς κυρίως μέσα από τις δυναμικές αντιπαραθέσεις των ερμηνευτών, ζωντανεύοντας πειστικά και με εφηβική φρεσκάδα, προσωπικές και κοινές μνήμες, μικρά περιστατικά ανάμεσα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που έχουν περάσει στη λήθη και που σημάδεψαν τις ζωές απλών ανθρώπων των οποίων τα ονόματα δεν θα καταγραφούν στα ιστορικά αρχεία.

Το παρήγορο μήνυμα σε όλες αυτές τις διηγήσεις -που αποκτά και μια αναπάντεχη επικαιρότητα- είναι πως η ζωή με κάποιο τρόπο πάντα συνεχίζεται. Ακόμη και μετά από μια δύσκολη και καθοριστική εμπειρία η καθημερινότητα βρίσκει το δρόμο της. Σε τελική ανάλυση όλοι έχουμε τον κοινό στόχο να καλυτερέψουμε τη ζωή μας. Να αναζητήσουμε την πραγματική αγάπη κι όχι αυτή που μας έτυχε. Κι η αγάπη τι είναι; Μια στιγμή; Πολλές στιγμές μαζί; Ή οι στιγμές που πέρασαν;.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Καπανδριτίου κ. Δ. Βελτανιώτης, ο Αντιπρόςδρος της Κ.Ε.Δ.Ω. κ. Ν. Μαντάς και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Δήμητρα Σωτήρχου-Τοτόμη.

Η σκηνοθεσία ήταν της Ελένης και Γιούλης Τσαγκαράκη

Η μουσική επιμέλεια – βίντεο της Γιούλης Τσαγκαράκη

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Ζήσης Λαγιόκαππας, Ιωάννα Λυρίγκου, Ειρήνη Λυρίγκου, Αγγελική Μπέση, Μαίρη Σπένδου, Ελευθερία Παπαιωάννου και ΘανάσηςΤσακνής