Γιούνκερ: «Δεν πάλεψα για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν»

3.2.2016

Στηρίζει την Ελλάδα, σε σχέση με το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» ή να «στιγματίσει» την Ελλάδα.

«Δεν πάλεψα για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν», ήταν η δήλωση του κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ευρωβουλής, ενώ επίσης παραδέχθηκε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει «μεγάλη μεταναστευτική πίεση».

Στις «αναρίθμητες» πράξεις ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες από Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε ο κ. Γιούνκερ, καθώς και στις ζωές που έχουν σωθεί από το Λιμενικό Σώμα

Τόνισε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση να «στιγματίσουν τους Έλληνες», με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, αλλά επιθυμούν να βοηθήσουν τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως μέρος της Ζώνης Σένγκεν.

Ο ίδιος υπενθύμισε παράλληλα ότι και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να πράξουν τα συμφωνηθέντα, ενώ στάθηκε και στην προσπάθεια συνεργασίας με την Τουρκία για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Προθεσμία τριών μηνών ώστε να λύσει τα προβλήματά της ή να κινδυνεύσει με προσωρινή έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν, είχε δώσει στην Αθήνα η Κομισιόν, μετά από την έκθεση για τα κενά ασφάλειας και τις παραλείψεις στην καταγραφή των χιλιάδων προσφύγων που επικύρωσε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal», αναφέρουν, με δημοσιεύματα τους, ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ –αν και τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε.- κίνηση που θα παγίδευε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος.