Γιούνκερ-Τουσκ: Όλα θα εξαρτηθούν από την Τουρκία

30.11.2015

Ικανοποιημένοι έμειναν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτό όμως που τόνισαν είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε.

Δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία και προς το σκοπό αυτό η Ε.Ε. αποφάσισε να δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η Τουρκία το κόστος υποδοχής των προσφύγων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δηλώνοντας  «Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια».

Αναφορικά με το θέμα της βίζας, ο Γιουνκέρ είπε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016. Όπως γίνεται αντιληπτό, ξεκαθάρισε ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε.

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία καθώς επίσης και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

«Παραγωγική» χαρακτήρισε ο κ. Γιουνκέρ την συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, αναφέροντας ότι αναβάθμισε και ανανέωσε τις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ.

Μεταξύ όσων είπε ο κ. Γιουνκέρ, τόνισε πως η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, σχετικά με την πρωτοβουλία της Γερμανίας για επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ,πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έκβαση της Συν΄δυο και την επίτευξη της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι η Ε.Ε. επιθυμεί την αναθέρμανση της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην Ε.Ε., επισημαίνοντας όμως ότι «δεν ξαναγράφουμε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων».