Γι’ αυτό αφήνιασε ο Ερντογάν: Τεράστια τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της νέας τουρκικής Navtex στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Eπιπρόσθετα αποφασίστηκε η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών από τρίτα κράτη, προερχόμενα κυρίως από τον ευρωπαικό χώρο.

Στο μεταξύ σχεδόν δυο ώρες διήρκησε η σύσκεψη που συγκάλεσε απόψε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την ανανέωση της τουρκικής Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Η σύσκεψη που ξεκίνησε στις 19.30 ολοκληρώθηκε μετά τις 21.00. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά νωρίτερα σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών της οποίας θα προεδρεύσει το πρωί.

Νέα NAVTEX από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

Νέα NAVTEX εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές με την οποία δέσμευαν περιοχή η οποία περικλείει το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις έως και τις 10 Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ΕΝΙ «Saipem 12000» θα παραμείνει ακινητοποιημένο, εκτός του οικοπέδου 3, στο οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει διερευνητικές γεωτρήσεις ήδη προ σχεδόν 12 ημερών.

Εβαλαν φρένο στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ παρέμενε στην περιοχή επί 12 ημέρες και οι υπεύθυνοι της ιταλικής εταιρίας περίμεναν εντολές από την κυπριακή κυβέρνηση χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα προκαλώντας τεράστιο οικονομικό κόστος. Το πλωτό γεωτρύπανο «Saipem 12.000» παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο «Τεμάχιο 3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση. Το ιταλικό πλοίο-γεωτρύπανο δεν έχει περιθώριο να παραμένει εκεί για πολύ καιρό καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο για έρευνες ανοιχτά του Μαρόκου.

Αμέσως μετά την τουρκική NAVTEX, η Λευκωσία εξέδωσε δική της Οδηγία με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανταπάντησε με το πάγιο μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση που κάνει προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων αξιώσεων».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων. Πρέπει να υπάρξει υπομονή, τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα φανούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Γι’ αυτό αφηνίασε ο Ερντογάν: Περισσότερα από 340 τρις κυβικά πόδια αερίου στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσίευμα του, η περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο αναδυόμενος πλούτος «απειλεί επίσης να προκαλέσει συγκρούσεις και ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν ανταλλάξει απειλές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν για το πού πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά της ΑΟΖ της κάθε χώρας».

Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε δηλώσεις την περασμένη βδομάδα του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι η χώρα είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πορεία των γεωτρήσεων

Η επόμενη μέρα της ανανέωσης της τουρκικής Navtex βρίσκει Λευκωσία και εταιρείες, που έχουν άδεια ερευνών αποφασισμένες να συνεχίσουν τις εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε περίπτωση κατά την οποία η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 3 αναβληθεί, η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στις υπόλοιπες προγραμματισμένες γεωτρήσεις για το 2018.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις δυο γεωτρήσεις της Exxon, τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά και σε μια ακόμη στο τεμάχιο 3 που χρονικά δεν έχει προσδιοριστεί. Ο αμερικανικός κολοσσός, σύμφωνα με την οικονομική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των Τούρκων, οι δυο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Κύπρο αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου η άφιξη δυο σκαφών της εταιρείας, τα οποία θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές εργασίες στο τεμάχιο 10. Όσον αφορά την ΕΝΙ, μέχρι αργά χθες βράδυ, δεν είχε παρατηρηθεί μετακίνηση του γεωτρύπανου από τη θέση, στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες. Την ίδια ώρα η ιταλική εταιρεία φαίνεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση πως η εξέλιξη στο τεμάχιο 3 δεν επηρεάζει το υπόλοιπο πρόγραμμα εργασιών εντός της ΑΟΖ.

Ακιντζί και συναντήσεις για Κυπριακό και Ενέργεια

Εξάλλου, Κυπριακό και θέματα ενέργειας θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης, θα γίνει σύσκεψη με συμμετοχή του «πρωθυπουργού» του παράνομου καθεστώτος, Τουφάν Ερχιουρμάν, στην οποία θα πάρουν και οι πρόεδροι και των άλλων τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης»: Κουντρέτ Οζερσάι, Τζεμάλ Οζγιγίτ, Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι «ουδείς έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο ή να εκμηδενίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία, την κοινωνικο-οικονομική δομή των Τουρκοκυπρίων. Ο Έρογλου έκανε λόγο για «προκλητικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο που δεν υπολογίζουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού “λαού” και της Τουρκίας». Επίσης, ο Έρογλου κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην δώσουν σημασία σε «προπαγάνδα για άρση των εγγυήσεων».