Γοητευμένοι οι Αυστριακοί από τον ελληνικό κινηματογράφο

6.11.2015

Το αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά, Greek Focus, που ανέθεσε στον φετινό της «χάρτη» η Viennale, σε επιμέλεια του κ. Βασίλη Μπουρίκα, ολοκληρώθηκε χθες μετά από ένα 14ήμερο πυκνού προγράμματος 250 περίπου ταινιών.

Πρόκειται για μια όσο το δυνατόν σφαιρική επιλογή 20 περίπου ταινιών από την εθνική μας παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, μικρού ή μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και πειραματικές δουλειές. Σύμφωνα με τον κ. Μπουρίκα, κινηματογραφιστή, ειδικευμένο στο εναλλακτικό σινεμά και σύμβουλο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης,  «η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη παρά το εξειδικευμένο αντικείμενο και παρότι κάποιες ταινίες ήταν άγνωστες».

Ο Έλληνας κινηματογραφιστής επισημαίνει ότι «Ο διεθνής κινηματογράφος των φεστιβάλ αρκετές φορές έχει αντιμετωπίσει εθνικές κινηματογραφίες από χώρες της περιφέρειας με τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν η τέχνη αναγνώριζε τους καλλιτέχνες μετά θάνατον» και τονίζει πως «Η Ελλάδα έπρεπε να φτάσει στα όριά της για να ανέβει στην κλίμακα ενδιαφέροντος αυτού του χώρου» για να προσθέσει «και αυτό από μόνο του έχει μια σημασία που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και δεν αφορά μόνον εμάς. Από αυτήν τη θεώρηση ξεκίνησε η οργάνωση του αφιερώματος».

«Το κοινό της Βιέννης θυμίζει αρκετά το κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι φιλοπερίεργο και τολμηρό στις επιλογές του» καταλήγει ο κ. Μπουρίκας.