Γυναικεία τριχόπτωση… υπάρχει λύση;

2.12.2015

Παρόλο που για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων η τριχόπτωση θεωρείται μια σχεδόν αδιάφορη πραγματικότητα της ζωής τους, από την πλειοψηφία ερμηνεύεται ως μία άδικη αλλαγή στην εμφάνιση που ως επί το πλείστον προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία.

Και αν η τριχόπτωση είναι μια σκληρή δοκιμασία για το ανδρικό φύλο, φανταστείτε πως νιώθει μια γυναίκα που βλέπει τα μαλλιά της να χάνονται. Οι στατιστικές είναι αποθαρρυντικές, καθώς το 40% των γυναικών υποφέρουν από κάποιας μορφής τριχόπτωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 15 χρόνια έφτανε μόλις το 10%.

Τι έχει αλλάξει λοιπόν και η γυναίκα βιώνει για τα καλά το πρόβλημα της τριχόπτωσης;

Η βασική αιτία παραμένει η κληρονομικότητα, καθώς και διάφορες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, του θυρεοειδούς ή η λήψη φαρμάκων.

Άλλοι παράγοντες που συναντάμε συχνά είναι: η εμμηνόπαυση, η αναιμία, η κακή διατροφή, κάποιες ασθένειες, ψυχολογικά αίτια, το stress, η εγκυμοσύνη.
Σημαντική βαρύτητα έχει και το γεγονός ότι έχει διαφοροποιηθεί ο ρόλος, ή καλύτερα οι ρόλοι της γυναίκας: εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα και ένας διαρκής καθημερινός αγώνας να ανταποκριθεί με επιτυχία. Συνεχές άγχος, αγωνία, ένταση και ελάχιστος προσωπικός χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση.

Έπειτα ο καταιγισμός των προτύπων ομορφιάς, αναγκάζει πολλές γυναίκες να υποβάλλονται σε εξαντλητικές δίαιτες express , με μοναδικό σίγουρο αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων του οργανισμού, στοιχείων τόσο απαραίτητων για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Από εκεί και πέρα οι συνεχείς κομμωτικές παρεμβάσεις με χημικά μέσα, το υπερβολικό styling, η περιβαλλοντική μόλυνση, ο ήλιος και η θάλασσα, η ελλιπής ή  ακατάλληλη φροντίδα επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Υπάρχει λύση;

Η συνθετότητα του γυναικείου οργανισμού επιβάλλει αρχικά την πραγματοποίηση ολοκληρωμένης, σφαιρικής διάγνωσης από τους ειδικούς για την ακριβή αποτύπωση και ανάλυση του προβλήματος.

Γι αυτό χρειάζεται από ειδικούς ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, ανταποκρινόμενο απόλυτα στις ιδιαίτερες ανάγκες, δυνατότητες και επιθυμίες κάθε γυναίκας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.