Γυναικολογικός Καρκίνος. Ένα άρθρο για άντρες!

Παρότι αποφεύγω να κάνω φυλετικούς διαχωρισμούς, αυτό το άρθρο απευθύνεται κυρίως σε άντρες. Στους συντρόφους εκείνων των γυναικών που νοσούν από γυναικολογικό καρκίνο (μαστού, τραχήλου της μήτρας, ωοθηκών). Νιώθω λοιπόν την ανάγκη, να σας πω όλα αυτά που ίσως κανείς άλλος δεν σας έχει πει από τη στιγμή της διάγνωσης και μετά και ξεκινώ αμέσως.

Όποια κι αν είναι η θεραπεία της συντρόφου σας χειρουργική, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ένα είναι βέβαιο πως θα αλλάξει τη ζωή και των δυο σας.

Η πιο κοινή ψυχολογική επίπτωση της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας είναι η κατάθλιψη. Να είστε λοιπόν σε εγρήγορση για συμπτώματα όπως αϋπνία, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια όρεξης, χρήση ουσιών και αυτοκτονικές σκέψεις. Σε τέτοια περίπτωση, ζητείστε αμέσως τη βοήθεια ενός ψυχολόγου υγείας.

Γνωρίζω πως πρέπει κι εσείς να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση και καταλαβαίνω την αβεβαιότητα που νιώθετε για το πώς να μιλήσετε με τη σύντροφό σας για τα θέματα που αφορούν την ασθένειά της.

Η υποστήριξη λοιπόν που μπορείτε να της προσφέρετε μπορεί να είναι συναισθηματική, μεταδίδοντάς της το σεβασμό, την αποδοχή και το ενδιαφέρον σας, βοηθώντας την έτσι μεταξύ άλλων, να αποδεχτεί την μετεγχειρητική της εμφάνιση.

Πληροφοριακή υποστήριξη όπου μπορείτε να της μιλήσετε για τις σκέψεις και απόψεις σας, να της μεταφέρετε γνώσεις ή να τη συμβουλέψετε και τέλος πρακτική υποστήριξη. Πρακτικά μπορείτε για παράδειγμα να τη μεταφέρετε στις θεραπείες της, να οργανώσετε την ευρύτερη οικογένεια για να αναλάβει κάποιες από τις υποχρεώσεις που εκείνη δεν μπορεί να καταφέρει αυτό το διάστημα (π.χ. η αδερφή της να πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο ή η μητέρα της να μαγειρεύει το μεσημεριανό γεύμα) και τέλος να αναλάβετε κι εσείς κάποιες από αυτές τις υποχρεώσεις (π.χ. να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, να διαβάζετε τα παιδιά κ.λ.π).

Πριν κλείσω, θα σας θυμίσω πως η διάθεση του ενός συντρόφου, επηρεάζει τη διάθεση και την προσαρμογή του άλλου. Επίσης, ότι δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σταθούν δίπλα σας μέχρι να το ξεπεράσετε.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας να περνάτε καλά γιατί το αξίζετε!