Γώγος: Η μετάλλαξη Delta έχει επικρατήσει και απειλεί τους ανεμβολίαστους

Ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε την καταγραφή 868 νέων κρουσμάτων της Delta στη χώρα μας. Το ινδικό στέλεχος αποτελεί, κατά τη νέα αναφορά αυτή του αρμόδιου Οργανισμού, το δεύτερο (15,25%) σε συχνότητα στέλεχος του ιού εκ των δειγμάτων που ελέγχονται.

Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της, ανέφερε, κατά τη χθεσινή (19/8) ενημέρωση για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Η μετάλλαξη Delta έχει επικρατήσει παντού, είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος και απειλεί τους ανεμβολίαστους, επεσήμανε. Ωστόσο, τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το ινδικό στέλεχος Δέλτα, διαβεβαίωσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής των ειδικών η παραλλαγή Delta αφορά πάνω από 80% των κρουσμάτων που ελέγχονται και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση. Την ίδια ώρα παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες.

Σημείωσε, επίσης, πως πλέον εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας.

Εξάλλου, ο κ. Γώγος τόνισε πως η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς του ιού. Προειδοποίησε, άλλωστε, πως το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει συνεχή αύξηση, με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.

newsbeast.gr