Γ. Βαρουφάκης: Είμαστε εδώ για να αποτινάξουμε το φάντασμα Χρέους-Τζόγου-Εκμετάλλευσης Ψυχών & Φύσης

Η Άποψη τώρ@ στο 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του Μέρα 25

Δίνοντας έμφαση στην ιδεολογική ταυτότητα του  ΜεΡΑ 25, αλλά  και ασκώντας δριμεία κριτική σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, ο Γιάνης  Βαρουφάκης, άνοιξε, την Παρασκευή, 4 Ιουνίου, τις εργασίες του 1ου Διαβουλευτικού συνεδρίου του κόμματος του, το οποίο πραγματοποιείται στον πολυχώρο «Λιπάσματα Δραπετσώνας».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι την «κυβέρνηση  Μητσοτάκη» την έφερε ο  Τσίπρας, το βράδυ του δημοψηφίσματος. Ενώ  έκανε λόγο για πτώχευση της χώρας καθώς το χρέος είναι μη εξυπηρετούμενο. Επεσήμανε δε ότι τα μνημόνια είναι, απλώς, τα δεσμά  της φυλακής  μας που μας επέβαλαν  οι εταίροι  με στόχο, μέσω των επιμηκύνσεων τους,  και της λιτότητας  να πάρουν τα πάντα από τον Τόπο μας. Ακόμα κι ας ήξεραν ότι θα χάσουν τα χρήματα που δάνεισαν.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για  «Μητσοτάκης Α.Ε» λέγοντας: «Αυτοχαρακτηρίζονται άριστοι – αν είναι δυνατόν! Δίνουν ακόμα κι εύσημα στον εαυτό τους για το φιάσκο της διαχείρισης της πανδημίας. Αυτή η Κυβέρνηση των αρίστων, συνοδοιπόροι, θα καταλήξει – όπως κάθε μνημονιακή – στο καλάθι των αχρήστων».

«Αυτή δεν είναι καν κυβέρνηση. Είναι η «Μητσοτάκης ΑΕ» στην οποία ούτε ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή χωρά, ούτε ο νεοφιλελευθερισμός της Θάτσερ χωράνε – τίποτα δεν χωρά. Αυτούς έβγαλε από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας ο κ. Τσίπρας το βράδυ του Δημοψηφίσματος καλώντας τους να τον πλαισιώσουν την επομένη στο Προεδρικό Μέγαρο για να ανατρέψουν τον λαό, για να κάνουν – από κοινού – το ΟΧΙ, ΝΑΙ», σημείωσε.

«Παραθυράκι» για πολιτικές συνεργασίες

Παραθυράκι πιθανών μελλοντικών πολιτικών συνεργασιών με τα κόμματα της Αριστεράς άνοιξε ο κ. Βαρουφάκης, όταν αναφέρθηκε στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν την 17 Νοέμβρη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 με το οποίο καταδίκαζαν την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων.

«Είμαστε έτοιμοι» είπε, ο Γραμματέας του ΜεΡΑ 25,  « να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι με όλους, όχι να μοιράσουμε αξιώματα, αλλά για να συμφωνήσουμε στο πως θα προστατεύσουμε τους απροστάτευτους», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την απέναντι πλευρά, χωρίς να παραβλέπει τις  μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς που βρίσκονται στο κοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Μας μιλούν για προγραμματική συμφωνία. Μάλιστα. Εμείς φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, απόψε, προβάλαμε την απαίτηση «Έξω από εδώ – Η Δραπετσώνα θέλει ζωή» στις δεξαμενές της Oil One. Κύριε Τσίπρα, έμαθα ότι σε λίγο θα κάνετε κι εσείς συγκέντρωση εδώ. Συνυπογράφετε την προβολή μας στις δεξαμενές του κ. Μελισσανίδη; Θα πείτε κάτι για αυτές; Μα εσείς του δώσατε την άδεια!Πως μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία έτσι; Εκτός αν εννοείτε να πάμε όλοι μαζί με την ολιγαρχία για να ξαναγίνετε εσείς υπουργοί. Όχι, ευχαριστούμε, να λείπει!

Από την άλλη, το ΚΚΕ μας χαρακτηρίζει αναχώματα του συστήματος επειδή προτείνουμε λύσεις υπέρ των απροστάτευτων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο. Ελπίζω να πρόκειται για παρεξήγηση. Τις λύσεις αυτές, όπως την Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης των Κόκκινων Δανείων, δεν τις προτείνουμε φίλες και φίλοι του ΚΚΕ επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει μία στο εκατομμύριο να τις δεχθεί η κυβέρνηση ή το Eurogroup. Τις προτείνουμε επειδή δεν θα τις δεχθούν κι έτσι θα κάνουν πολλούς μη ριζοσπαστικοποιημένους πολίτες να πουν: « ναι  στην Μαζική Ανυπακοή!»

Φάκελος ΕΕ: «Μεταρρύθμιση μέσα από συγκρούσεις»

Επίσης ,  με εκτενή αναφορά ΤΟΥ ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος όσον αφορά την ΕΕ, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν μεταρρυθμίζεται, αλλά μπορεί να μετασχηματιστεί» με όπλο την «μαζική ανυπακοή». Σύμφωνα με τον ίδιο το ΜέΡΑ25 δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά υπέρ της της «μεταρρύθμισης μέσα από συγκρούσεις».

Ελλάδα και ευρώ

Ως προς την θέση της χώρας στο ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε στην αρχή την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25 που ανέφερε: «Η Ελλάδα», «δεν έπρεπε να έχει εισέλθει στην ευρωζώνη». Και πρόσθεσε το Μνημονιακό Τόξο: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συμφωνούν ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην χώρα, «καταστροφή» την ονομάζουν, είναι η έξοδος από το ευρώ».

Για εμάς, πρόσθεσε , «ο πρωταρχικός στόχος είναι η απόδραση από την Χρεοδουλοπαροικία. Ναι, δε θέλουμε το Grexit. Θα κοστίσει. Όταν το 2010 αναφερόμουν στο Grexit ως καταστροφικό, η καταστροφή στην οποία αναφερόμουν ήταν μικρότερη από αυτή που ζήσαμε χωρίς Grexit.

Επεσήμανε ότι  το ΜέΡΑ25 αν ο λαός του  δώσει την ευκαιρία « Το 2015 δεν θα επαναληφθεί! Καμία διαπραγμάτευση .Θα νομοθετήσουμε μονομερώς την ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για την Προστασία των Πολιτών – πράγματα που είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά όχι με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Κι αν η τρόικα μας απειλήσει μ’ άλλο ένα κλείσιμο τραπεζών; Θα μετατρέψουμε αμέσως το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών ΔΗΜΗΤΡΑ, που το θέλουμε έτσι κι αλλιώς, είτε είμαστε στο ευρώ είτε όχι, σε εθνικό νόμισμα – αρχικά αποκλειστικά ψηφιακό και αργότερα και χάρτινο».

«Η ρήξη που δεν έγινε το 2015 θα γίνει»

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25  Είπε χαρακτηριστικά: «Η ρήξη που δεν έγινε το 2015 θα γίνει. Αυτό θα το πετύχουμε πρώτα με 4 ανάσες προστασίας.

1η Ανάσα: Τα κουρέματα χρεών, εισφορών και φόρων για τους μη προνομιούχους

2η Ανάσα: Το σύστημα ΟΔΥΣΣΕΑΣ που πετά έξω από τη χώρα τα αρπακτικά ταμεία, καταργεί τον ΗΡΑΚΛΗ, και τον αντικαθιστά με Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης των Κόκκινων Δανείων.

3η Ανάσα: Το υπερσύγχρονο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών ΔΗΜΗΤΡΑ που δίνει ανάσες ρευστότητας σε πολίτες και Δημόσιο – και το οποίο, αν χρειαστεί, μετατρέπεται σε εθνικό νόμισμα

4η Ανάσα: Την Εταιρεία ΑΘΗΝΑ που ανακτά την λαϊκή κυριαρχία επί της δημόσιας περιουσίας αντικαθιστώντας το Υπερταμείο. Έμφαση έδωσε επίσης στην πράσινη ανάπτυξη γιατί αλλιώς είπε, δεν θα υπάρξει μέλλον,

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ΜέΡΑ 25 καθώς κλείνοντας την ομιλία του τόνισε προς τους συνέδρους ότι «τώρα ήρθε η δική σας ώρα. Το ΜέΡΑ 25 είναι στα χέρια σας».

Ενώ τόνισε ότι το κόμμα του είναι εδώ «για να αποτινάξουμε από την χώρα το φάντασμα Χρέους-Τζόγου-Εκμετάλλευσης Ψυχών & Φύσης».

Παλαιστίνη

Στην αρχή της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο παλαιστινιακό, καθώς στο συνέδριο παρέστη και  μίλησε ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι ο οποίος φόρεσε από ένα παραδοσιακό παλαιστινιακό μαντίλι (γνωστό και ως καφίγια,) τόσο στον Γιάνη Βαρουφάκη και την Σοφία Σακοράφα, όσο και στην Τζώρτζια Γλέζου, σύζυγο του τελευταίου Παρτιζάνου, Μανώλη Γλέζου ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου του 2020.

 

Συγκινητική  στιγμή

Η πιο συγκινητική τιμή ήταν όταν ο Κώστας Μπιτσάνης τίμησε την σύζυγο του αείμνηστου Παρτιζάνου Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζια, με τους συνέδρους να χειροκροτούν συγκινημένοι όρθιοι.

Χαιρετισμοί

Στο 1ο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 χαιρέτισε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Κρυωνίδης και ο Βουλευτής Αθηνών του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Διαδικτυακούς χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης:

Μπεράλ Μάντρα, Τουρκάλα κριτικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, ιδρύτρια της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης

Καρολάιν Λούκας, η πρώτη Πράσινη βουλευτής της Βρετανίας

Μπράιαν Ίνο, μουσικός

Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, επίτιμος πρόεδρος του HDP

Φερνάντο Χαντάντ, πολιτικός

Κεν Λόουτς, σκηνοθέτης

Ναόμι Κλάιν, Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας, ακτιβίστρια

Σλάβοϊ Ζίζεκ, Σλοβένος φιλόσοφος

Τζέρεμι Κόρμπιν, Βρετανός πολιτικός, πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου

Ραφαέλ Κορρέα, πολιτικός από τον Ισημερινό

Νίκη Άστον, ελληνικής καταγωγής βουλευτής στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Καναδά