20.1.2016
Σε σοβαρότατες αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις το πρώτο εφιαλτικό εξάμηνο του 2015 με τους δανειστές και φτάσαμε στο επώδυνο τρίτο μνημόνιο προέβη, χθες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ο πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου αποκάλυψε την ύπαρξη ενός Plan X, το μυστικό στο αυτί που του είπε ο Ντάισεμπλουμ στην συνάντηση που είχαν, αλλά και τις ηχογραφήσεις που έκανε στα eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας, αλλά και τις θέσεις των εταίρων μας και του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα αποκάλυψε την ύπαρξη ενός Plan X (Σχεδίου Χ), το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση τα όσα είπε ο κ Βαρουφάκης αποτελούν μνημείο πολιτικής σκέψης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκονταν η Ελλάδα και του πως με ερασιτεχνικούς χειρισμούς εν γνώσει του πρωθυπουργού η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν την καταστροφή για να επέλθει η σωτήρια συνθηκολόγηση των 90 δις ευρώ με το τρίτο μνημόνιο.
Σαφώς και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες τις οποίες η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει με ιδιαίτερη σοβαρότητα γιατί είναι βέβαιον ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν είπε όλη την αλήθεια των πεπραγμένων του. Ίσως αυτό το πράξει με δόσεις στο μέλλον. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα εισήλθε σε μια περιδίνηση από την οποία θα χρειαστεί χρόνια για να εξέλθει εξαιτίας λάθος χειρισμών και υπερκτιμήσεων που δεν είχαν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα. Ίσως τώρα να άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ της κυβέρνησης Τσίπρα και να αποδειχτεί το λάθος των επιλογών των πολιτών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα «έξι επτά ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο.
Εστιάζοντας στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.
Προσέθεσε δε ότι το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.
Αναφερόμενος στις μεγάλες κόντρες που είχε με τους ομολόγους του στα Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.
Ισχυρίζεται πως αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τι ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή, όμως δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», λέει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις [τα] είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα».
Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’» αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.
Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.