Γ. Βλάχος: Να μην καταργηθούν τα Α.Τ. Καλάμου και Καπανδριτίου

 27.9.2016

Στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έφερε το θέμα της κατάργησης – συγχώνευσης των Αστυνομικών Τμημάτων Καλάμου και Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού, ο Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Βλάχος.

Ο κ. Βλάχος τόνισε ότι με την Επίκαιρη Ερώτηση την οποία κατέθεσε θέλει να μεταφέρει  «τη μεγάλη ανησυχία, αλλά και τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί, μεταξύ των πολιτών και των τοπικών αρχών των δήμων της Περιφέρειας Αττικής, εκεί που πρόκειται να καταργηθούν τα αστυνομικά τμήματα. Και η ανησυχία τους αυτή, είναι πέρα για πέρα δίκαιη, καθώς βλέπουν, όχι μόνο να μην ενισχύεται η αστυνόμευση στις περιοχές που κατοικούν, αλλά αντίθετα να αποδυναμώνεται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. Δεν έχετε λάβει υπ’ όψιν το κριτήριο του πληθυσμού και της γεωγραφικής κατανομής και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στην περιφέρεια Αττικής».

Μάλιστα ανέφερε ότι έχει να παραδώσει στον υπουργό κ .Τόσκα  εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, υπογραφές πολιτών από το Καπανδρίτι που αντιδρούν σ αυτή στο Προεδρικό Διάταγμα που καταργεί ένα Α.Τ.το οποίο υπήρχε εκεί εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια. αστυνομικό.

Ειδικότερα για το Δήμο Ωρωπού είπε  ότι «Περιλαμβάνει δώδεκα καποδιστριακούς δήμους. Άρα, είναι τεράστιος και εσείς εκεί καταργείτε δυο αστυνομικά τμήματα, του Καπανδριτίου και του Καλάμου. Έρχεστε μετά και μου λέτε ότι πολλά αστυνομικά τμήματα έγιναν ρουσφετολογικά. Μα, σας είπα ότι καταργείται αστυνομικό τμήμα που είναι από το χίλια οκτακόσια τόσο. Δεν νομίζω ότι το 1.800 έγινε με ρουσφετολογικά κριτήρια. Άρα, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση το αντιμετωπίζετε με ξεχωριστά κριτήρια και αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εμένα να καταλάβω ότι δεν έχετε ένα ενιαίο σχέδιο που θα πείσει τους πολίτες ότι κάτι αλλάζει και θα είναι προς το καλύτερο».

Επεσήμανε δε ότι «Αν δεν στελεχωθούν τα αστυνομικά τμήματα, τα υπάρχοντα, θα έλεγα εγώ, πώς θα κρίνετε την αποτελεσματικότητά τους; Επειδή ένα αστυνομικό τμήμα είναι ελλιπές και εσείς προχωρείτε στην καλλικρατική λογική, αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα; Και επειδή έγινε ο «Καλλικράτης» στους δήμους, νομίζετε ότι με μια τέτοια καλλικρατική αντίληψη μπορείτε να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα;»

Ο Βουλευτής Αττικής κ Γ Βλάχος κατέληξε λέγοντας προς τον υπουργό» Δεν γίνεται, κύριε Υπουργέ. Κάνετε λάθος. Δεν ξέρω αν σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος αυτό το μοντέλο που θέλετε να φτιάξετε θα είναι αποτελεσματικό. Στην Περιφέρεια Αττικής σας λέω προκαταβολικά ότι δεν μπορεί να αποδώσει. Καταργείτε τμήματα από περιοχές που έχουν τριάντα και σαράντα χιλιάδες πληθυσμό και το καλοκαίρι αυτό είναι πολλαπλάσιο. Μιλάμε για περιοχές που έχουν δεκάδες οικισμούς. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα και αυτήν την ιδιαιτερότητα -επιτρέψτε μου να πω- δεν την λαμβάνετε καθόλου υπ’ όψιν σας εκ του αποτελέσματος, εκ της πρωτοβουλίας σας».