Γ. Κατρούγκαλος: Αναζητάμε μέτρα ελάφρυνσης …των μέτρων μας.

2.2.2016

Φέρνουν σκληρότατα μέτρα που πνίγουν τους εργαζόμενους αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο και μάλιστα το μικρομεσαίο επιχειρηματία με την αύξηση των εισφορών και τώρα αναζητούν τρόπους ελάφρυνσης των μέτρων που οι ίδιοι προτείνουν στους δανειστές. Πρόκειται για ένα παραλογισμό ελληνικής Συριζαίας έμπνευσης και τρανή απόδειξη των ερασιτεχνικών κυβερνητικών προτάσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε, στην εκπομπή «Ενικός» για τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών την οποία προτείνει η κυβέρνηση.

Πάντως ο υπουργός παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη και προσέρχεται στις συζητήσεις με τους δανειστές σένα ραντεβού στα τυφλά, όπως κι ότι σχεδίαζαν λάθος αναμένοντας χρηματοδότηση από την ΕΕ που προφανώς δεν την είχαν εξασφαλισμένη.

Συγκεκριμένα λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με το κουαρτέτο ο υπουργός εργασίας είπε «Για τους μισθωτούς είναι μία επιβάρυνση, αλλά είναι αναγκαίο κακό, γιατί θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων. Γνωρίζετε ότι ο άνεργος συντηρείται σε πολλές περιπτώσεις από συντάξεις, γιατί δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, πέραν των 12 μηνών»,

Στόχος της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρόταση μας», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Για το ασφαλιστικό

Δεν θα κόψουμε κύριες συντάξεις, δεν το διαπραγματευόμαστε, διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με το κουαρτέτο το πρωί της Τρίτης. Όσο για τις αντιδράσεις των αγροτών επεσήμανε πως «με 10 ευρώ παραπάνω το μήνα, δεν θα καταστραφεί κανένας αγρότης».

Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή» ενώ εξέφρασε την απορία του για τις διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες ζητούν νέες περικοπές στις συντάξεις.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να προταθούν από το Ταμείο περικοπές στις κύριες συντάξεις ενώ υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι, σε γενικές γραμμές, αποδέχονται την πρότασή μας. «Οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική» είπε με έμφαση.

Κατόπιν εορτής η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό

Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό είναι έτοιμη αλλά δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Όπως τόνισε εξάλλου, τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθούν τελικά από τον προϋπολογισμό.

Για δέκα ευρώ δεν θα χαθούν οι αγρότες

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγροτών, υπεραμύνθηκε του σχεδίου του για το ασφαλιστικό, λέγοντας πως «10 ευρώ το μήνα παραπάνω, δεν θα καταστρέψουν κανέναν αγρότη». Υποστήριξε ακόμη πως το ασφαλιστικό «δεν το πήραμε μεταφρασμένο από τους θεσμούς, το γράψαμε με τα χεράκια μας».

Σχεδιάζαμε λάθος

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι «ο αρχικός μας σχεδιασμός για το ασφαλιστικό δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις. Βασιζόταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια μορφή χρηματοδότησης από την ΕΕ»

Φταίνε οι άλλοι…

Επέρριψε τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας: «Μας κληρονόμησαν ένα στρεβλό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστρεψε το ασφαλιστικό. Τα αδιέξοδα τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στη συμφωνία του καλοκαιριού ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Τον Ιούλιο κάναμε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό. Θέλουμε να μοιράσουμε την μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα δικαιότερα, τόνισε».

Υποστήριξε δε ότι «το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό συνάδει με βασικές αρχές της αριστεράς: Ισότητα και δικαιοσύνη».

«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.