Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης

16.1.2016

Το φως το αληθινόν αρχίζει να βλέπει ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος αναφορικά με το ασφαλιστικό και την αποδοχή του από τους δανειστές και τώρα δεν αποκλείει εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αξιολόγηση και να σταματήσει η ρευστότητα από τους εταίρους προς τη χώρα μας.

Βεβαίως ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί να ντριπλάρει τον εαυτό του και να καλυφθεί πίσω από το νομοθέτημά του ρίχνοντας το μπαλάκι στους εταίρους λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί οριζόντιες μειώσεις και δεν κάνει πίσω στο θέμα της Εθνικής σύνταξης.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης για τις κατώτατες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή. «Οι εταίροι μας θέλουν η ασφάλιση να έχει χαρακτήρα “ό,τι δίνεις παίρνεις” ενώ εμείς θέλουμε να έχει πιο κοινωνικό, διανεμητικό χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα υπερασπίσουμε αυτό που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο για εμάς: Δηλαδή να μην μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις».

«Είναι αδιαπραγμάτευτο το 384 και η 15ετία. Θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη είτε στα 67 με 15 χρόνια, είτε στα 62 με 40, είτε όσοι βγαίνουν με όριο ηλικίας, όπου είναι το όριο. Πριν τα 67 θα δίνουμε προνοιακό επίδομα 360 ευρώ».

Ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με την «μαϊμού» ενοποίηση των ταμείων. Σημείωσε επίσης πως οι δανειστές  γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει «όχι».

Αναφερόμενος σε άλλα σημεία του ασφαλιστικού και τα οποία έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

  • Θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο , ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό.
  • Ο,τι προβλέπεται για τους αγρότες θα ισχύσει και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Το σύστημα είναι δίκαιο υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που έχει την εργασία του να παραμείνει και να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Τέλος, ο κ Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης πως αν ζητήσει ενημέρωση για το ασφαλιστικό ο κύριος Μητσοτάκης θα την έχει.