Δάνεια ΟΕΚ: Έρχεται κούρεμα χρεών και μικρότερες δόσεις. Τι προβλέπει η ρύθμιση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ενεργοποίηση της ρύθμισης «ανάσα» για 81.715 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με οφειλές που αγγίζουν το 1,55 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Realnews», η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου επεξεργάζεται τις τελικές προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής που είχε συσταθεί και εντός των επόμενων δυο εβδομάδων αναμένεται να κατατεθούν προς έγκριση και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.

Μεταξύ άλλων το τελικό σχέδιο που παρουσιάζει η «R» περιλαμβάνει διαγραφή στο 100% των τόκων και των τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες, επιπλέον έκπτωση 10% στο αρχικό κεφάλαιο για τις ευάλωτες ομάδες και επιπλέον έκπτωση 20% για τους πολύτεκνους εργαζόμενους. Παράλληλα, η αποπληρωμή του ποσού μπορεί να επιμηκυνθεί έως και 10 χρόνια, εφόσον ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής δεν ξεπερνά τα 30 έτη. Όσον αφορά τους άνεργους οφειλέτες μπορούν να «παγώσουν» την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τους από 6 μήνες έως και 3 χρόνια.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι τον επόμενο μήνα, οι δανειολήπτες να μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο χιλιάδων δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και θέλουν να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους 81.715 οφειλέτες, αυτοί που εξακολουθούν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους δεν ξεπερνούν τις 20.500 με συνολικό ποσό οφειλής περίπου 280 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στους «κόκκινους» δανειολήπτες με το ποσό της οφειλής να προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ. Από το 1,55 δισ. ευρώ της οφειλής, τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τόκους, καθώς όσοι δεν αποπληρώνουν το σύνολο της δόσης τους επιβαρύνονται με προσαυξήσεις 11,3%. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τα αποθεματικά του ΟΕΚ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέσω της συγκριμένης ρύθμισης, τα εισπραχθούν περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι οι κρατήσεις υπέρ του ΟΕΚ συνεχίζονται από όλους τους εργαζόμενους (1%) χωρίς όμως να εκπονείται κανένα απολύτως νέο στεγαστικό πρόγραμμα.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Οι εννέα ευνοϊκές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η υπουργός Εργασίας είναι οι εξής:

1.Διαγραφή τόκων και τόκων υπερημερίας

Σε όλους τους οφειλέτες διαγράφονται τόσο οι τόκοι, όσο και οι τόκοι υπερημερίας.

2.Για οφειλές μικρότερες των 6.000 ευρώ

Οι δανειολήπτες που το συνολικό τους χρέος (άλητο κεφάλαιο +ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο + τόκοι υπερημερίας) δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους. Με αυτό τον τρόπο διαγράφεται οποιαδήποτε οφειλή προς τον Οργανισμό.

3.Σεισμόπληκτοι – πυρόπληκτοι

Και οι δανειολήπτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν θα έχουν πλέον καμία υποχρέωση, καθώς θα θεωρείται ότι αποπλήρωσαν την οφειλή τους.

4.Άνεργοι

Οι άνεργοι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και ζητήσουν την εξαίρεση τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για 6 μήνες και συνολικά για 3 έτη, χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετρείται στον χρόνο εξόφλησης.

Ακόμη δανειολήπτης, που για λόγους που δεν θα προβλέπονται στις ρυθμίσεις, αδυνατεί να καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις του, θα μπορεί με αιτιολογημένη αίτησή του ζητά την εξέταση της περίπτωσης του από το ΔΣ του ΟΑΕΔ.

5.Επιπλέον εκπτώσεις στο ποσό χορήγησης

Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο αρχικό κεφάλαιο θα εφαρμόζεται στους οφειλέτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (Τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ). Η έκπτωση θα φτάνει στο 20% επί του αρχικού κεφαλαίου για τους πολύτεκνους οφειλέτες.

6.Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να επιμηκυνθεί έως και δέκα έτη, αρκεί ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής να μην ξεπερνά τα 30 έτη από την ημερομηνία έναρξη της ρύθμισης.

7.Ρύθμιση 60%/40%

Δανειολήπτες που έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το 60% του τελικού ποσού του δανείου (μετά την εφαρμογή των εκπτώσεων), τότε το δάνειο θεωρείται εξοφληθέν και δεν θα υφίσταται υπάρχει καμία απαίτηση έναντι του δανειολήπτη.

8.Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής

Επιπρόσθετη έκπτωση 40% θα έχουν οι οφειλέτες που θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο του δανείου τους σε διάστημα 5 ετών, ενώ η έκπτωση πέφτει στο 20% σε όσους επιλέξουν η εξόφληση να γίνει σε 8 έτη.

9.Ρύθμιση μηνιαίας δόσης

Η μηνιαία δόση του κάθε δανειολήπτη θα οριστεί κατά περίπτωση με βάση του οικογενειακό του εισόδημα, αλλά και το υπόλοιπο της αρχικής οφειλής. Για παράδειγμα δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και συνολικό χρέος έως 26.000 ευρώ μπορούν να καταβάλλουν μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στο 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, δηλαδή 170 ευρώ. Παρόμοια ρύθμιση θα εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος-χρέους

enikonomia