Δάχτυλα του Διαβόλου: Το σπάνιο αλλά θανατηφόρο έδεσμα της θάλασσας

 

Δεν πρόκειται για κρέας ή κάποιο τρόφιμο ζωικής προέλευσης, αλλά για ένα είδος φραγκόσυκων, τα οποία αναπτύσσονται στα βράχια τω νοτιοδυτικών ακτών της Πορτογαλίας και είναι γνωστά σαν τα Δάχτυλα του Διαβόλου, εξαιτίας του μακρόστενου σχήματος τους, τα οποία τα κάνει να μοιάζουν με κομμένα δάχτυλα, αλλά και του μαύρου χρώματος που έχουν (οπότε μοιάζουν κάπως σατανικά).

Συχνά δε, αποκαλούν αυτήν την τροφή ως την τρούφα της θάλασσας, αφενός λόγω της σπανιότητας και της υψηλής τιμής τους και αφετέρου εξαιτίας του πόσο δύσκολης και επικίνδυνης είναι η συγκέντρωση τους.

Τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία, τα εστιατόρια χρεώνουν τουλάχιστον 115 δολάρια τη μερίδα τα Δάχτυλα του Διαβόλου και όσο τρελό και αν ακούγεται αυτό το ποσό, δικαιολογείται αρκεί να σκεφτείτε το πόσο σπάνια είναι, αλλά και τον μεγάλο κίνδυνο που θέτουν τις ζωές τους οι άνθρωποι που κάνουν τη συγκομιδή. Βλέπετε οι συγκεκριμένοι καρποί δεν μπορούν να καλλιεργηθούν και αναπτύσσονται αποκλειστικά πάνω σε βράχους στην ενδιάμεση ζώνη του ωκεανού, όπου τα τεράστια κύματα τους θρέφουν με πολύ πλαγκτόν.

Από μόνο του λοιπόν, το γεγονός της συγκέντρωσης τους κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα και απειλητικά για τις ζωές εκείνων που τα μαζεύουν, καθώς έχουν πολλές πιθανότητες να τους παρασύρουν τα κύματα πάνω στους βράχους και να συνθλιβούν. Οι πιο τυχεροί, ξεφεύγουν με κάποια σπασμένα πλευρά και αρκετές εκδορές.

Ο τρόπος που ακολουθούν οι κυνηγοί των Δαχτύλων του Διαβόλου για να τα μαζέψουν, είναι είτε να βουτήξουν από κάποιο βράχο ύψους τουλάχιστον 100 μέτρων, δεμένοι με ένα σχοινί, είτε πλησιάζουν με βάρκα τους βράχους, τη σταθμεύουν αρκετά μέτρα πριν από εκεί και πλησιάζουν το μέρος κολυμπώντας. Κάθε μια από τις μεθόδους όμως έχει το δικό της υψηλό ρίσκο, με κεντρικό κίνδυνο το να παρασυρθούν οι άνθρωποι αυτοί από τα κύματα.

Παρόλα αυτά όμως, η συγκομιδή τους είναι ένα πολύ δημοφιλές επάγγελμα στην Πορτογαλία λόγω του οποίου εκδίδονται κάθε χρόνο εκεί τουλάχιστον 80 διπλώματα καταδύσεων και μαζεύοντας περί τα 15 κιλά αυτής της τροφής, ο κάθε δύτης. Ανάλογα δε με την ποιότητα και το μέγεθος, το ένα κιλό Δαχτύλων του Διαβόλου πωλείται για 30-60 ευρώ. Δικαιολογημένα λοιπόν, οι κάτοικοι τα θεωρούν ως τα ΑΤΜ της θάλασσας και το λαθρεμπόριο τους μαστίζει την τοπική αγορά.

Και μπορεί τόσο το όνομα, όσο και η εμφάνιση αυτών των καρπών να είναι άσχημα και σκοτεινά, όμως θεωρούνται από τα πιο εκλεκτά εδέσματα σύμφωνα με αυτούς που τρελαίνονται για θαλασσινά και οι οποίοι ορκίζονται ότι ο παραλληλισμός τους με την τρούφα, δεν είναι υπερβολή. Όσο για το πως πρέπει να μαγειρευτούν, οι Πορτογάλοι συμφωνούν στο ότι ο μοναδικός τρόπος για να γίνουν σωστά είναι να τα βράσει κανείς για ελάχιστη ώρα, κάτω από 1 λεπτό και μετά θα τοποθετηθούν σε πάγο για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος τους. Έπειτα, είναι απολύτως έτοιμα για κατανάλωση.

Εσείς αλήθεια, θα δοκιμάζατε αυτό το θαλασσινό απεριτίφ;

E-Daily.gr