Δέσποινα Λεμονίτση: «Αν  γύριζα στο “The Voice”, θα χαλάρωνα για να χαρώ τη συμμετοχή μου»

της Σοφίας Μπασκάκη

Πρόσωπο ήρεμο, γαλήνιο, γλυκό. Απόλυτα ισορροπημένο. Με πάθος για την μουσική. Αυτή είναι η Δέσποινα Λεμονίτση. Το κορίτσι που μάγεψε με τη φωνή και την ερμηνεία της,  φέτος, στο τηλεοπτικό μουσικό σόου “The Voice of Greece”, όπου τίμησε επάξια τον Ωρωπό φτάνοντας μέχρι την τελική τετράδα.

Αριστούχα φοιτήτρια της Μαθηματικής Σχολής Αθηνών, καθώς τα μαθηματικά ήταν πάντα για τη Δέσποινα η πρώτη επιλογή. Η μεγάλη της αγάπη όμως είναι η μουσική, που είναι κι αυτή μαθηματικά.

«Με το τραγούδι ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», λέει η Δέσποινα. «Τα χρόνια του Γυμνασίου τραγουδούσα στη σχολική χορωδία. Στη Β΄ Λυκείου η μουσική ήρθε να ομορφύνει την καθημερινότητα μου, καθώς οι σπουδές μου στη φωνητική ήταν μια διέξοδος από την πίεση του διαβάσματος».

Στην Γ΄ Λυκείου, λόγω Πανελληνίων, αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τη μουσική.  Ξεκίνησε πάλι πριν δύο χρόνια φωνητική και γιουκαλίλι, γιατί η μουσική είναι μέσα της.

Κατά καιρούς, η Δέσποινα,  εμφανιζόταν σε εκδηλώσεις  του Ωδείου αλλά και σε μαγαζιά του Ωρωπού με μπάντα που έπαιζαν, συνήθως, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. «Αγαπώ, ιδιαιτέρως, το ρεμπέτικο. Είναι αυθεντικό και με εκφράζει ως μουσικό είδος. Βγάζει μια νοσταλγία, μια σεμνότητα, μια ειλικρίνεια κι αυτό μοιάζει με τη δική μου ψυχοσύνθεση» εξομολογείται.

Ποια είναι η γνώμη της για την «μάχη» στη μουσική Βιομηχανία; «Στην Ελλάδα η μουσική έχει εμπορευματοποιηθεί. Ο κόσμος έχει στραφεί στον απλοϊκό ήχο, γιατί είναι κουρασμένος και αναζητά να χαλαρώσει» επισημαίνει.

Η Δέσποινα πιστεύει ότι η μουσική είναι πολιτισμός για αυτό, όπως τονίζει: «Το τραγούδι είναι ένα επάγγελμα, όπως όλα τα άλλα. Δεν πρέπει να θεοποιούμε τους μουσικούς, αλλά να αναγνωρίζουμε το ρόλο τους. Ο αληθινός καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος με φως, σε μια εποχή που οι περισσότεροι είναι ετερόφωτοι. Γιατί  το φως πρέπει να βγαίνει από μέσα του».

https://www.youtube.com/watch?v=s6NmAlHG8rU

Κορίτσι χαμηλών τόνων, η Δέσποινα,  στο “The Voice” έδωσε σκληρή μάχη με τον εαυτό της.  «Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία ζωής, που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά ακόμα δεν την έχω  συνειδητοποιήσει. Νομίζω πως δεν έδωσα ούτε το 50%, των δυνατοτήτων μου. Η κάθε αποχώρηση συμπαίκτη, με παίδεψε πολύ ψυχικά. Από τους 8 στους 4, με είδα στο βίντεο και ήμουν ανέκφραστη. Δεν το είχα διανοηθεί ότι θα φτάσω μέχρι τον τελικό και ήταν δώρο από το Θεό, για να πιστέψω στον εαυτό μου. Ο κόσμος με στήριξε και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους πίστεψαν σε εμένα».

Η Δέσποινα λέει χαμογελαστά ότι αν γύριζε στο “The Voice” δεν θα άλλαζε τις επιδόσεις της. «Δεν είμαι ρομπότ», τονίζει «ίσως να μην ήμουν έτοιμη να “σηκώσω” το βάρος της πρωτιάς. Αν  γύριζα, θα χαλάρωνα για να χαρώ τη συμμετοχή μου».

Όσο για την εμπειρία της με μέντορα τον Πάνο Μουζουράκη, η Δέσποινα αποκαλύπτει ότι «Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας εξαιρετικός μουσικός. Αγκάλιασε όλη την ομάδα και μας στήριξε πολύ όλους. Δίπλα του έμαθα πολλά για το τραγούδι αλλά και για το ήθος που πρέπει να έχει ένας τραγουδιστής. Τον ευχαριστώ για όλα».

Σε όλη αυτή τη διαδρομή  η οικογένεια της είναι το στήριγμα της. «Η οικογένεια μου είναι πάντα δίπλα μου. Οι γονείς μου στην αρχή είχαν επιφυλάξεις να μην παρασυρθώ. Ποτέ όμως δεν με πίεσαν, να κάνω ή να μη κάνω κάτι. Είδα υπερηφάνεια και συγκίνηση στο πρόσωπο τους, αναγνώριση. Ό,τι είμαι, εκείνοι το δημιούργησαν, σε αυτούς το οφείλω. Η πρώτη νίκη ήταν η αποδοχή. Το χαμόγελο τους ήταν το βραβείο».

Μας εξέπληξε ακόμα περισσότερο όταν επέλεξε να τραγουδήσει το «Μαμά γερνάω». Ένα εξαιρετικό κομμάτι, που αγαπάει πολύ.

«Είναι ένα τραγούδι που σημαίνει πολλά για εμένα. Μου υπενθυμίζει το τίμημα κάθε “μεγάλης” καριέρας. Δε θα ήθελα να περάσουν τα χρόνια και να συνειδητοποιήσω ότι παραμέλησα τη μαμά μου και όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα στην προσπάθεια να γίνω “όνομα”. Πάνω από όλα είναι η οικογένεια μου και για τίποτα δεν θα την άφηνα πίσω, να χαθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου που θα είχα σπαταλήσει».

 

Το μουσικό οδοιπορικό της Δέσποινας δεν έκλεισε στο “The Voice”, αλλά συνεχώς ανοίγει νέους δρόμους. Έτσι, στις 5 Μάϊου ξεκίνησε, μαζί με την μπάντα «Συνένοχοι», την πρώτη live εμφάνιση της στο HolyWood Stage, στον Άγ. Δημήτριο. Θα ακολουθήσει ακόμα μία εμφάνιση στις 9 Ιουνίου στο ίδιο μαγαζί, με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια, και θα καταπλήξουν το καλοκαίρι και στο Φεστιβάλ Ωρωπού.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, η εξομολόγηση της Δέσποινας δείχνει ένα κορίτσι που βγάζει σπουδαίο ψυχισμό κι αλήθεια. «Οποιοδήποτε παιδί μπορεί να είναι ντροπαλό. Φοβόμουν να εκτεθώ. Πρέπει όμως να  τολμάμε.  Να κυνηγάμε τα όνειρα μας. Αφού μπόρεσα εγώ, μπορούν όλοι».

Η Δέσποινα Λεμονίτση κέρδισε τη μάχη με τον εαυτό της. Μας κέρδισε όλους. Και εμείς περιμένουμε  να τη θαυμάσουμε σε νέους μουσικούς κύκλους και σε νέες επιτυχίες.