Δήλωση – βόμβα Ντομπρόβσκις: Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τους φόρους, δεν τους ζήτησε η Ε.Ε.

15.5.2016

Στη συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως η επιβολή περισσότερων φόρων ήταν επιλογή της Ελλάδας, που απέρριψε αντ’ αυτού μια περαιτέρω περικοπής των δαπανών.

“Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με όσα λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, χαμηλώνοντας έτσι και τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική απόφαση για το χρέος στο Eurogroup.

Παράλληλα προσθέτει ότι τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνει και σε κάθε περίπτωση διευκρινίζει πως για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαιτεί έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Εν τέλει, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τονίζει πως είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αναφέρει ότι  “Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση”.