Δήλωση Π. Σκουρολιάκου για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή «Ιδιωτικοποίησης» Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

«Δήλωση του Βουλευτή Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνου Σκουρολιάκου

για το αντι-κοινωνικό νομοσχέδιο της ΝΔ για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή «Ιδιωτικοποίησης» Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων»

Η καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθεί να συμπαρασύρει μαζί με την πτώση της κάθε κοινωνικό και πολιτικό κεκτημένο του Ελληνικού λαού, να υποθηκεύσει το μέλλον του τόπου, των νέων, του Ελληνισμού. Με μια κυβέρνηση που πρακτικά δεν υφίσταται, αναξιόπιστη, μη λειτουργική, αναποτελεσματική και κυρίως ΕΝΑΝΤΙΑ σε κάθε τι ωφέλιμο για την πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου, η ΝΔ συνεχίζει να επιτίθεται στο περιβάλλον, στις συγκοινωνίες, στην Υγεία, στην Παιδεία, τον πολιτισμό, στην ίδια την ποιότητα της ζωής μας, στα κοινωνικά αγαθά του νερού, της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, της ενέργειας, των προστατευόμενων ζωνών, του φυσικού μας πλούτου. Με εργαλείο – τις μεθοδευμένες συγκαλυμμένες «ιδιωτικοποιήσεις» σε κάθε έκφανση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Το επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα Μουσεία, η ανεύθυνη – όπως δυστυχώς τραγικά αποδείχθηκε – διαχείριση κρίσιμων κρατικών υποδομών όπως των σιδηροδρόμων, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής: Από τις αναξιόπιστες αστικές και προαστιακές συγκοινωνίες, μέχρι την απαξίωση των δομών υγείας, όπως πρόσφατα στο ΚΥ στο Λαύριο, σε κάθε ΚΥ και Νοσοκομείο που εξυπηρετεί την σύνθετη χωρικά και δημογραφικά Περιφερειακή Ενότητα μας, οι ισοπεδωτικές τακτικές στα 100άδες σχολεία, που χρειάζονται στήριξη ανάλογα με την περιοχή και τα ιδιαίτερα εκπαιδευτικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου της Ανατολικής Αττικής, κ.ά. παραδείγματα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Το επιβεβαιώνει, δυστυχώς, η νέα – λίγο πριν την ΑΛΛΑΓΗ, καταστροφική για το περιβάλλον πρωτοβουλία «πολυνομοσχεδίου σκούπας» που φέρνει σήμερα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιδραστική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει τη ΡΑΕ σε μια νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, προπομπό – θεμέλιο – για την επακόλουθη ιδιωτικοποίηση, τόσο του νερού, όσο και της διαχείρισης των απορριμμάτων, με πολεοδομικές και χωροταξικές «φωτογραφικές» διατάξεις που αποδυναμώνουν το σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων μας, με αποσπασματικές ρυθμίσεις που επιφέρουν τεράστιες συνέπειες στους ευαίσθητους ορεινούς όγκους της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, ακόμα και σε προστατευμένες ζώνες – οικοσυστήματα, που υπονομεύουν το «πράσινο» – βιώσιμο – μέλλον των παιδιών μας, με κοινωνικές επιπτώσεις και κόστος στους κατοίκους των Δήμων μας, σε όλους τους πολίτες.

Ένα σχέδιο, που βρίσκει όλη την κοινωνία ΕΝΩΜΕΝΑ αντίθετη, εξοργισμένη από την ανευθυνότητα με την οποία η ΝΔ νομοθετεί σε θέματα που αφορούν πολιτισμικά και κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό. Προτάσσοντας χωρίς ντροπή το ιδεολογικό της «προσωπείο» του κέρδους των λίγων απέναντι στις ΑΝΑΓΚΕΣ των πολλών. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις δεκάδες πόλεις και οικισμούς της περιφέρειας μας, τις κλιματικές συνθήκες της Αττικής γης και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, για τις οποίες οι υποδομές, το καθαρό, ποιοτικό και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις νερό, αποτελεί κρίσιμος παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Η ΝΔ προχωρά μόνη. Χωρίς διάλογο με τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς επιστημονικούς φορείς, τους εργαζόμενους σε ΔΕΥΑ, σε ΟΤΑ, τους συλλογικούς αναπτυξιακούς φορείς, χωρίς διαφάνεια, χωρίς προοπτική. Μόνο για το κέρδος, το προσωρινό, το εφήμερο κέρδος των λίγων επιχειρήσεων πού μέσω «ρυθμίσεων» της νέας Αρχής θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ δικαίωμά μας στο ποιοτικό, φθηνό και προστατευμένο ως κοινωνικό αγαθό – ΝΕΡΟ. Παραβλέποντας, συν τοις άλλοις, τον μεγαλύτερο οικολογικό κίνδυνο των επόμενων δεκαετιών για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Αττικής, τα προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και τις ανάγκες για νερό στις παράκτιες περιοχές.

Αυτή η μικροκομματική πολιτική της «ιδιωτικοποίησης» των κοινωνικών μας αγαθών, όπως το νερό, θα μας βρει, μαζί με την κοινωνία, δυναμικά απέναντί της.

Δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας για τα κέρδη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θα προστατεύσουμε τις πόλεις μας, τα βουνά μας, τα οικοσυστήματα, τους αρχαιολογικούς χώρους απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα τα μετατρέπει σε «εμπόρευμα» και θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν «υπερκέρδη» οι λίγοι.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη τον αγώνα μας για να έχουν ΟΛΟΙ οι πολίτες πρόσβαση στο νερό.

Οι ανησυχίες και οι αρνητικές εξελίξεις σε περίπτωση που προχωρήσει αυτό το νομοθέτημα, πλέον δεν κρύβονται. Όπως δεν μπορεί να καλυφθεί η ανευθυνότητα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Είναι κάλεσμα των καιρών, είναι δική μας ιστορική ευθύνη να αλλάξουμε την κατάσταση.

Να πάρουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά – ανταποκρινόμενοι στις νέες προκλήσεις. Με το ΚΡΑΤΟΣ, να έχει ουσιαστικό ρόλο σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το περιβάλλον, το νερό, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και αποκτώντας εκείνα τα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε παραγωγικά, σύγχρονα, καινοτόμα, αναπτυξιακά.