Δήμος Θεοδώρου για Βιομηχανικό Πάρκο Σχηματαρίου στο από 3/10 Δ.Σ. Τανάγρας

 

Τοποθέτηση του Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τανάγρας κ. Δήμου Θεοδώρου στο Δ.Σ. στις 3 Οκτωβρίου για το Σχέδιο Δράσης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχηματαρίου

«Εμείς είχαμε τοποθετηθεί σαν Λαϊκή Συσπείρωση και όταν γινόταν ο σχεδιασμός που είχε έρθει εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παράταξη μου έχει τοποθετηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ίδιο θέμα.

Φυσικά όπως καταλαβαίνει κανείς, είμαστε αρνητικοί. Και μάλιστα είχαμε και τότε τοποθετηθεί, που έγινε  η εκδήλωση, στο Σχηματάρι, για την Εξυγίανση του Ασωπού ποταμού, εμείς την είχαμε ονομάσει «φιέστα» και θύμωσε ο κύριος πρόεδρος τότε.

Το κομμουνιστικό κόμμα είχε βγάλει ανακοίνωση στην Τομεακή Επιτροπή της περιοχής και εξηγούσε στον κόσμο τι ακριβώς πραγματικά  θα γίνει, πως το καταλαβαίνουμε εμείς όλο αυτό το πράγμα. Και λοιπά.

Εγώ θέλω να πω,  φυσικά ΄ότι είμαστε αντίθετοι και ότι το καταψηφίζουμε. Το λέω εξ αρχής, αλλά θέλω να πω δύο τρία πραγματάκια από αυτά που είχαμε πει τότε. Και τα επαναλαμβάνουμε και τώρα. Δεν θα κάνω ολόκληρη  την ανάλυση. Θα μπορούσα αν χρειαστεί να κάνω ένα γραπτό κείμενο και να το δώσω.

Κοιτάξτε να δείτε. Το αστικό κράτος  και μιλάω συνολικά για το αστικό κράτος,  η κεντρική διοίκηση, οι περιφέρειες, οι Δήμοι, πάντα φροντίζει για αυτό στο πλαίσιο της λεγόμενης ανάπτυξης. Τώρα είμαστε και στη δίκαιη ανάπτυξη με αυτήν εδώ την κυβέρνηση, μετά δήθεν το τέλος των μνημονίων που συνεχίζονται, να δίνουν χρήμα, πάρα πολύ χρήμα το είπα και νωρίτερα σχετικά εκεί με τα σχολικά κτίρια και λοιπά, στο μεγάλο κεφάλαιο για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Να αναπτύξει τα κέρδη του.  Γιατί κοιτάξτε να δείτε, αυτό κάνει και το σχέδιο αυτό,  γιατί πολλά λέγονται, διαβάσαμε ολόκληρη εισήγηση, αλλά που είναι εκεί αυτό που τους καίει, είναι το πάρκο – πως το λέει  – επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης. Αυτό είναι, το ρεζουμέ της υπόθεσης. Πόσα εκατομμύρια θα πέσουν για αυτό, για να χρηματοδοτηθούνε, να διευκολυνθούν στη λειτουργία τους, για να έχουνε μεγαλύτερα κέρδη. Η ουσία του ζητήματος αυτή είναι. Σε αυτό τώρα που λέγεται και μέσα στο κείμενο και ειπώθηκε, όλο αυτό διάστημα και στην προπαγάνδα, για αυτό έτρεξε κιόλας η κυβέρνηση να δώσει όπως είπε ο δήμαρχος. Στους  άλλους πρέπει να  κόβουμε μισθούς και συντάξεις  αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 4,5% του χρόνου από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων.

Λοιπόν, τα περί εξυγίανσης του τόπου, δηλαδή και πώς να το πούμε, και ότι ο Ασωπός θα καθαρίσει και λοιπά γιατί δεν γινόταν μέχρι τώρα; Γιατί δεν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση, όχι μόνο η σημερινή, αυτό είναι διαχρονικό ζήτημα, να λυθεί το πρόβλημα αυτό το οποίο έχει ταλαιπωρήσει όλους τους κατοίκους του Δήμου Τανάγρας και τις γύρω περιοχές; Που  έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θανάτους, τα γνωρίζετε όλα αυτά κλπ δεν πρόκειται αυτό το πράγμα να αλλάξει, να βελτιωθεί, να μη γίνετε ρύπανση του περιβάλλοντος, είτε των υδάτων είτε του περιβάλλοντος συνολικότερα διότι το μέγιστο είναι το κέρδος. Ο στόχος και ο σκοπός.

Επίσης δεν παίρνεται στο σχέδιο αυτό κανένα μέτρο για τις ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες και επιχειρήσεις στην περιοχή. Πως λειτουργούν σχετικά με τους εργαζόμενους. Τι περικοπές έχουν κάνει στους μισθούς και στα μεροκάματα, τι τρομοκρατία υπάρχει, όποιος σηκώσει κεφάλι απολύεται, όποιος πάει να φτιάξει σωματείο – βλέπε eurodrip – απολύεται επιτόπου. Κρέμεται ο πέλεκας πάνω από τους εργαζόμενους.

Αυτή την ανάπτυξη θέλουνε και η σημερινή κυβέρνηση αλλά από ότι φαίνεται και η Περιφέρεια και η Δημοτική αρχή. Δεν ξέρω, ίσως, ο Δήμαρχος να μην το καταλαβαίνει, δεν του καταλογίζω ευθύνες και τέτοια. Αλλά, όμως, αντικειμενικά, το σχέδιο αυτό πάει να κάνει. Αυτό πάει να κάνει αγαπητοί συνάδελφοι το σχέδιο και θα το δούμε και στην εξέλιξη του και φάνηκε πάρα πολύ καθαρά πως να το πούμε, από την πρεμούρα και της κυβέρνησης η οποία είπε ναι πάρτε τα χρήματα για να φτιάξετε το Βιομηχανικό πάρκο. Αυτή την ανάπτυξη θέλουμε, αυτού του είδους την ανάπτυξη, με τσακισμένα δικαιώματα, με τσακισμένους μισθούς και μεροκάματα, με απολύσεις, με ανεργία; Θα μειωθεί  η ανεργία, αφήστε τις επενδύσεις. Από τις, ήδη, υπάρχουσες βιομηχανίες αν ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο, θα κάνουν προσλήψεις, τι είδους προσλήψεις θα κάνουνε, αορίστου χρόνου, μόνιμες, 3ωρα 4ωρα, ορισμένου χρόνου, εκ περιτροπής εργασία, τι ακριβώς;

Εμείς, σαν δημοτικό συμβούλιο, που έχουμε στην ευθύνη μας όλο αυτό το λαό και την νεολαία θα πρέπει να τα θέσουμε αυτά τα ζητήματα.

Κατά συνέπεια, δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, άλλωστε έχουμε δώσει και έγγραφα για αυτό το ζήτημα.  Αν μπορούσαν να κάνουν, αν ήθελαν να κάνουν εξυγίανση, αυτά θα έκαναν.

Εμείς κοιτάξτε να δείτε έχουμε άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη, συνολικά και όχι μόνο για την βιομηχανική ανάπτυξη. Εντελώς, άλλη αντίληψη. Δεν θα την αναπτύξω τώρα εδώ, αλλά κοιτάξτε να δείτε αν θελαν τόσα χρόνια, εδώ ούτε το γραφείο αυτό – πως το λένε – στα Οινόφυτα, το γραφείο περιβαλλοντολογικής, ούτε έναν άνθρωπο δεν έχουν εκεί.

Απόδειξη ότι όταν πάνε σε βιομηχανίες χρήσιμες, έχω ξαναπεί εδώ, το είχα πει και τότε, εποπτικές αρχές για να ελέγξουν τέτοια ζητήματα, τους κυνηγάνε οι ιδιοκτήτες. Δεν έχει συμβεί αυτό;  Με την ομάδα του Πολυτεχνείου που πήγε, έχει συμβεί. Λοιπόν για πια ανάπτυξη μιλάμε; Γιατί κοιτάξτε να δείτε, έχει αναπτυχθεί τόσο η τεχνολογία, που είναι πάρα πολύ εύκολο αν διατεθεί από τους ίδιους τους βιομήχανους, όχι από το κράτος, δηλαδή από τους πολίτες, να πληρώσουν, θα μπορούσαν να έχει επιλυθεί,  εδώ και δεκαετίες, το πρόβλημα της ρύπανσης. Όμως δεν δίνουν, γιατί είναι κόστος για αυτούς, αυτοί θέλουν το μέγιστο κέρδος.

Καταψηφίζω».