Δήμος Ωρωπού: Ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θύμισε “παλιές κακές μέρες”

Αντεγκλήσεις, ύβρεις, απειλές, διαξιφισμοί, μόνιμοι κατά συρροή κι εξακολούθηση διακοψίες συνέθεσαν ένα καθαρά προεκλογικό Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 23 Μαρτίου στον Δήμο Ωρωπού προκαλώντας την απογοήτευση όσων πίστεψαν ότι τέτοιες συμπεριφορές ανήκαν στο μακρινό παρελθόν.

Ήταν ένα συμβούλιο που παρά τα σημαντικά θέματα που είχε να διαχειριστεί κατάντησε μια κακόγουστη φάρσα μια καλικαντούρα για όσους ανέμεναν ότι θα πρυτανεύει ο πολιτικός λόγος και ο πολιτικός πολιτισμός.

Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν μπορούν να σεβαστούν ούτε το πιο στοιχειώδες Την διαπόμπευση μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έγινε viral σε όλη τη χώρα, προκάλεσε το περί δικαίου αίσθημα και πρόσβαλε τον ανθρωπισμό μιας ολόκληρης περιοχής, που εξευτελίστηκε, όπως τονίστηκε, από ένα θλιβερό όσο και αποκρουστικό συμβάν, με πρωταγωνιστές τους δύο διασώστες του Δημοτικού ασθενοφόρου.

Εν ολίγοις στο ίδιο έργο θεατές. Ένα δημοτικό συμβούλιο που μετατράπηκε σε προεκλογική αρένα  προς άγραν ψήφων, μόνο που αντί για δημοκρατικό διάλογο επιχειρημάτων, θέσεων και απόψεων κυριάρχησε η ντροπή.

Στο συμβούλιο εξετάστηκαν σοβαρά θέματα που έχρισαν σοβαρότητας στην αντιμετώπισή τους.

Καταρχήν  το περιστατικό με την ανήμπορη γυναίκα, θύμα της μοναξιάς της, κυρίως όμως της ελληνικής αδιαφορίας και γραφειοκρατίας, για πέντε ολόκληρους μήνες, μέχρι τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευσή της. Όλοι εξέφρασαν την λύπη τους και τον αποτροπιασμό τους για το συμβάν. Αναζητήθηκαν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή και προσωπικά στο Δήμαρχο για τον τρόπο που λειτουργούν οι Κοινωνικές Δομές στον Ωρωπό, όπως διατυπώθηκε μέσα από κείμενο που κατέθεσε ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Δημιουργίας» Διονύσης Καμπιώτης με τη συνυπογραφή του κειμένου από την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα αίτια, ώστε να μην ξανά συμβούν παρόμοια περιστατικά.

Αποτέλεσμα η υπεύθυνη των Κοινωνικών Δομών του Δήμου κα Φωτοπούλου, να προβεί σε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου των κοινωνικών δομών, η οποία δεν χωρούσε αμφισβήτηση.

Ο κ. Καμπιώτης, κατά την εισήγησή του, τόνισε ότι η Περιφέρεια είχε αποστείλει έγγραφο με το οποίο ζητούσε να ληφθούν άμεσα υγειονομικά μέτρα επειδή το διαμέρισμα όπου διέμενε η ηλικιωμένη αποτελούσε εστία μόλυνσης. Στο τέλος της συνεδρίασης, ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι στο περιστατικό ήταν παρόν και ένας Τοπικός Σύμβουλος.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν παρίστατο κατά τη διάρκεια που οι διασώστες ενήργησαν απρεπώς. Τόνισε ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού προχώρησε σε ΕΔΕ η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μέρες και το πόρισμα βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποδώσει ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις και ερωτήματα από τους Δημοτικούς Συμβούλους Κώστα Λίτσα, που θέτει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Ωρωπού και Νώντα Δημητρίου. Ακολούθησε η τοποθέτηση του Μιχάλη Χασιώτη επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού. Ακούστηκαν οι μετριοπαθείς και συγκροτημένες τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων Δημήτρη Βελτανιώτη, υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού και Γιάννη Μονιάκη, Σπύρου Καυκόπουλου, αλλά και του Ευάγγελου Ηλιάσκου που έθεσαν σοβαρά ερωτήματα, καταδίκασαν το συμβάν και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην καταργηθεί το Δημοτικό Ασθενοφόρο, που σώζει ζωές στην περιοχή, αλλά να ληφθούν μέτρα για την σωστή λειτουργία του.

Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων ο Δημοτικός Σύμβουλος Φώτης Χρυσούλας έθεσε το σοβαρό θέμα σχετικά με τους χαρακτηρισμούς δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, θέμασ το οποίο τοποθετήθηκε και ο κ. Ηλιάσκος, ενώ ο Δήμαρχος συμφώνησε να προχωρήσουν στις διαδικασίες για τη διευθέτησή του.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Μπιλίρης έθεσε ερώτημα σχετικά με το Πράσινο Σημείο που έχει οριστεί στην είσοδο του Μαρκοπούλου, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τα αποτελέσματα της χρήσής του.

ΕΕΕΕΚ Ωρωπού

Το συμβούλιο ενημερώθηκε, επίσης, για τις εξελίξεις στο θέμα της ίδρυσης και στέγασης του ΕΕΕΕΚ Ωρωπού. Ο Δήμαρχος Γ. Γιασημάκης ενημέρωσε ότι βρέθηκε η καλύτερη δυνατή λύση, οπότε το ΕΕΕΚ Ωρωπού θα ιδρυθεί κανονικά, χωρίς να χαθεί το χρονοδιάγραμμα του ΦΕΚ. Υποστήριξε ότι μετά από επικοινωνία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών ΑμεΑ, το ΕΕΕΚ θα στεγαστεί στο ισόγειο του κτηρίου που είχε προαποφασιστεί. Μάλιστα οι δύο πλευρές επισκέφτηκαν, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, το χώρο και συμφώνησαν σε όλα τα διαδικαστικά για την παραχώρηση του κτηρίου.

Παρέμβαση έκανε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αφιδνών Σπύρος Καυκόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να ιδρυθεί το ΕΕΕΕΚ και να μην χαθεί το ΦΕΚ, γιατί έτσι θα αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα του Δήμου μας.

Τρίματα ασφάλτου στην παραλία Χαλκουτσίου

Σχετικά με το θέμα της ρίψης τρίματος ασφάλτου στην παραλία Πηγαδάκια Χαλκουτσίου, που απασχόλησε τις προηγούμενες μέρες, μετά και από σχετικό ερώτημα του Δημοτικού Συμβούλου Βασίλη Μπιλίρη, για το ποιος έδωσε εντολή και αν υπάρχει τεχνική μελέτη, ξεκαθαρίστηκε ότι έγινε μια αστοχία η οποία διορθώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, το πρόβλημα της περιοχής με την σκόνη και τις λακκούβες είναι τεράστιο ειδικά τους θερινούς μήνες. Οι κάτοικοι εδώ και χρόνια ζητούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Δόθηκε λοιπόν διαταγή να καλυφθούν τα επίμαχα σημεία με χαλίκι 3 Α, ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα. Μόνο που έγινε λάθος και αντί για 3 Α ρίχτηκε τρίμα ασφάλτου, για το οποίο υπήρξαν διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων. Αμέσως μόλις ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή, έδωσε εντολή να αφαιρεθεί και να αποκατασταθεί η περιοχή κάτι που έγινε μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Συγκινητική ήταν η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Ωρωπού και ηλεκτροφωτισμού  Ανδρέα Γαζβινιάν, ο οποίος έδωσε όλες τις λεπτομέρειες του περιστατικού επισημαίνοντας ότι στόχος του δεν ήταν να δημιουργηθεί θέμα, αλλά να απαλλαγεί η περιοχή από τα οδικά προβλήματα. Άλλωστε, όπως είπε, πάντα εργάζεται για το καλό των κατοίκων της περιοχής.

Για το θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χαλκουτσίου Γιώργος Λιθαδιώτης ο οποίος, όπως τόνισε, δεν γνώριζε το γεγονός και ενημερώθηκε από κατοίκους. Αμέσως επικοινώνησε με τον Δήμαρχο και το ζήτημα λύθηκε άμεσα.

Ανακαίνιση Παλιών Φυλακών Ωρωπού

Την ιστορική είδηση ότι υπογράφτηκε η σύμβαση για την ανακαίνισή των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού και τη μετατροπή τους σε Κέντρο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Ιστορίας, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Γ. Γιασημάκης, μιλώντας για ένα σπουδαίο βήμα για ένα έργο-όνειρο που ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων.

Ο κ. Γιασημάκης επεσήμανε ότι η μελέτη είναι έτοιμη. Έκανε λόγο για τα έργα ανάπλασης τα οποία θα γίνουν στο χώρο των Φυλακών και ότι η σχετική μακέτα θα γνωστοποιηθεί με Συνέντευξη Τύπου, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εκφράσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση. Προτάσεις όμως που θα μπορούν να εγκριθούν από την Εφορία Νεότερων Αρχαιολογικών Μνημείων.

Ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κατά τη διάρκεια των έργων θα πρέπει αν αδειάσουν τα κτίρια, αλλά «κανένας Σύλλογος από όσους στεγάζονται μέσα στο χώρο των Φυλακών δεν θα μείνει στο δρόμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.