Δασκάλα παίρνει κάθε μέρα τη βάρκα για να πάει στο σχολείο στην Τέλενδο

Η Ελένη Τάνου είναι η μοναδική δασκάλα του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου στην Τέλενδο και πηγαίνει εκεί καθημερινά με βάρκα από την Κάλυμνο.

Στο λιμάνι της Τελένδου, λίγο μετά τις 8 το πρωί οι οχτώ μαθητές περιμένουν υπομονετικά τη βάρκα που φέρνει τη δασκάλα τους. Πρόκειται για ένα παιδί που πάει πρώτη δημοτικού, δύο που πάνε δευτέρα και πέντε που πάνε τρίτη.

«Πρέπει να βρω τις ισορροπίες ανάμεσα σε τρεις τάξεις: πώς να τους κάνω το μάθημα, το χρόνο που θα αφιερώσω σε κάθε τάξη» λέει η Ελένη Τάνου, εξηγώντας τις δυσκολίες του μονοθέσιου σχολείου.

Oι μαθητές περιμένουν στο λιμάνι τη δασκάλα τουςOι μαθητές περιμένουν στο λιμάνι τη δασκάλα τους

Και συμπληρώνει: «Ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο το σχολείο θα μείνει μόνο με δύο παιδάκια, γιατί τα υπόλοιπα θα πάνε σε σχολείο της Καλύμνου όταν θα ολοκληρωθεί η σεζόν, αφού οι γονείς τους θα κλείσουν τα καταστήματά τους εδώ και θα επιστρέψουν στην Κάλυμνο για τον χειμώνα».

Η 30χρονη δασκάλα, με καταγωγή από την Τούμπα της Θεσσαλονίκης, παντρεύτηκε Καλυμνιό και μετακόμισε στο νησί πριν λίγα χρόνια. Όντας αναπληρώτρια, έχει γυρίσει την Ελλάδα διδάσκοντας από σχολείο σε σχολείο, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι Ξάνθη, Λειψούς και φυσικά την Κάλυμνο και την Τέλενδο.

Η διαδρομή με τη βάρκα από την Κάλυμνο στην Τέλενδο παίρνει πέντε λεπτάΗ διαδρομή με τη βάρκα από την Κάλυμνο στην Τέλενδο παίρνει πέντε λεπτά

Για να πάει στο σχολείο κάθε μέρα, παίρνει το καΐκι των 8 από την Κάλυμνο και σε πέντε λεπτά βρίσκεται στην Τέλενδο. Η κυρία Τάνου δηλώνει ότι δεν της έχει ξανατύχει να παίρνει βάρκα για να πάει στη δουλειά της, αλλά δεν την ενοχλεί.

Και τι συμβαίνει σε μέρες με πολύ αέρα, όπως αυτές που διανύουμε αυτήν την περίοδο με τον Ξενοφώντα και τον Ζορμπά; Η απόσταση είναι μικρή και συνήθως οι βαρκάρηδες τα βγάζουν πέρα.

Σε λίγο καιρό, το σχολείο θα μείνει μόνο με δύο μαθητέςΣε λίγο καιρό, το σχολείο θα μείνει μόνο με δύο μαθητές

Τον χειμώνα όμως τα δρομολόγια μειώνονται, καθώς μόνο δύο βάρκες εξυπηρετούν το μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων. Και, όπως ήδη αναφέρθηκε, δύο θα μείνουν και οι μαθητές στο δημοτικό της Τελένδου…

Η Ελένη Τάνου, πάντως, ευγνωμονεί τον Θεό για αυτήν την μοναδική εμπειρία, καθώς θεωρεί ότι το δέσιμο με τα παιδιά είναι πιο ισχυρό. «Τον δάσκαλο εδώ, τον έχουν ψηλά. Αυτό εισπράττω από τους ανθρώπους, από τον τρόπο με τον οποίο θα με καλημερίσουν οι γονείς, τα παιδιά. Είναι κάτι που δεν το έχω νιώσει στις μεγάλες πόλεις» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες & φωτογραφίες: dimokratiki.gr