ΔΕΗ: Αντιμέτωποι με αυξήσεις χιλιάδες καταναλωτές με Κοινωνικό Τιμολόγιο

Χιλιάδες από τους σημερινούς 690.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, με βάση νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην πρότασή της προς το υπουργείο, στις αρχές Αυγούστου, εισηγήθηκε τέσσερις νέες κατηγορίες, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και κλιμακώνονται σε 40%, 60% και 80%, με βάση κριτήρια, το ύψος των οποίων μένει να καθορίσει το ΥΠΕΝ.

Σε αυτά τα κριτήρια είναι τα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά όρια, όπως και οι καταθέσεις που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 690.000 δικαιούχων. Όσοι αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια που θα επιβάλει το υπουργείο θα χάσουν το ΚΟΤ, που σήμερα παρέχει έκπτωση μέχρι και 42% έναντι του συνηθισμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τα νέα όρια θα αφορούν και τις τέσσερις κατηγορίες ΚΟΤ, και φυσικά τους δικαιούχους της ανώτατης έκπτωσης ύψους 80%. Η ομάδα αυτή αφορά μόνο όσους δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή τους εκατοντάδες χιλιάδες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.