Δεκάδες πρόσφυγες φεύγουν από τη Λέσβο προς Πειραιά

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων από τη Λέσβο, μετά την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στο νησί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Παρασκευή 5 Ιουνίου, οπότε και επετράπη η μετακίνησή τους, μέχρι και το τέλος του Ιουνίου έφυγαν από το νησί 2.144 πρόσφυγες, με προορισμό τον Πειραιά.

Τις πέντε πρώτες ημέρες του Ιουλίου από τη Λέσβο αποχώρησαν 264 άτομα, 38 εκ των οποίων την Κυριακή.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που φτάνουν στον Πειραιά κατευθύνονται προς την πλατεία Βικτώριας, καθώς στην γύρω περιοχή διαμένουν αρκετοί ομοεθνείς τους και ελπίζουν να λύσουν κάποιες βασικές βιωτικές ανάγκες μέχρι να δουν τι μέλλει γενέσθαι. Σημειώνεται ότι πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, στους οποίους όμως δεν έχουν δοθεί ακόμα τα σχετικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια σε ζητήματα όπως η εξεύρεση στέγης ή/ και εργασίας.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην πλατεία Βικτώριας πραγματοποιήθηκε βίαιη αστυνομική επιχείρηση, με διμοιρίες ΜΑΤ, για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή και την επιβίβασή τους σε πούλμαν με προορισμό την Αμυγδαλέζα. Καταγγελίες κάνουν λόγο για αστυνομική βία κατά οικογενειών με έγκυες γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, δύο πρόσφυγες και δύο Έλληνες, ο ένας εκ των οποίων, φοιτητής και μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής, περνά από εισαγγελέα στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε νέα αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση όσων προσφύγων είχαν απομείνει στην πλατεία.

Πάντως, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η αποχώρηση από το νησί αναγνωρισμένων προσφύγων αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, ο αριθμός των προσφύγων που αναγκάζεται να διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο, στην πλατεία Βικτώριας, πιθανότατα θα συνεχίσει να ανανεώνεται.