Δεκανίκι του ασφαλιστικού η νέα εισφορά στα εισοδήματα

27.6.2015

Νέα εισφορά στα εισοδήματα  προκειμένου  να στηριχτεί το ασφαλιστικό, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Ντομπρόφσκις ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει στο θέμα των συντάξεων «μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις» που έχουν αναληφθεί από την Αθήνα. Κάπου εκεί έριξε τη… βόμβα ζητώντας από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν «να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

Όπως είπε οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν, απλώς «τέθηκαν ως ζητήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στα τέλη Νοεμβρίου».

Η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το προσφυγικό ήταν τα κύρια θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εργασίας με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, διεμήνυσε στον κ. Ντομπρόβσκις ότι ως προς τις εργασιακές σχέσεις «θα πρέπει να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την απορρύθμιση που βιώνουμε την τελευταία 5ετία». Συμφώνησαν δε να δημιουργηθεί μία επιτροπή απασχόλησης που θα επιτηρεί τις διαπραγματεύσεις».