7.3.2016
Σε ένα απέραντο Hotspot μετατρέπει η κυβέρνηση την χώρα με την κατασκευή 15 νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών συνολικής χωρητικότητας 20 χιλιάδων ατόμων εκ των οποίων οι 7 χιλιάδες στην περιοχή Μαλακάσας και Αφιδνών.
Η «Άποψη – τώρ@» με σχετικό αποκλειστικό άρθρο της, προχθές, ανακοίνωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για την κατασκευή μεγάλου hotspot στην περιοχή της Μαλακάσας.
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας προϊδέασε για πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ ήδη ετοιμάζονται 15 νέοι χώροι φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται ήδη 15 νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων, οι οποίοι ενδέχεται να είναι έτοιμοι και εντός της εβδομάδας. Τέσσερις εξ’ αυτών θα κατασκευαστούν στην Αττική, και συγκεκριμένα σε:
- Μαλακάσα -Χωρητικότητα 4.000 ατόμων
- Αφίδνες -Χωρητικότητα 3.000 ατόμων
- Άγιος Ανδρέας -Χωρητικότητα 500 ατόμων
- Ελαιώνας (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 700 ατόμων
Οι υπόλοιποι 11 θα κατασκευαστούν στις εξής περιοχές:
- Δράμα -Χωρητικότητας 800 ατόμων
- Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 400 ατόμων
- Ήπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
- Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
- Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3) -Χωρητικότητας 4.000 ατόμων
Ακόμη η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα ετοιμάσει δομές για 20.000 ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες.
50.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες λέει ο Ερυθρός Σταυρός
Εντωμεταξύ, διαφορετικά νούμερα ως προς τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται αυτή την ώρα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα δίνουν Ερυθρός Σταυρός και κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Ερυθρός Σταυρός, η οργάνωση, δηλαδή, που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει αναλάβει μαζί με τις υπόλοιπες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος εν τη απουσία του κράτους, εκτιμά ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων προσεγγίζει ήδη τις 50.000. «Είναι μία καθαρά ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη διαχρονικά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία» είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος και ήταν αυτός που το πρωί της Κυριακής στο MEGA μίλησε για 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο η Θεανώ Φωτίου, μια από τις υπουργούς που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση της κατάστασης, επέμεινε λίγη ώρα αργότερα ότι ο αριθμός είναι 32.000. Αργά το βράδυ της Κυριακής, το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν 33.320 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 27.109 στην ηπειρωτική χώρα.