Δεσμεύει η Κυβέρνηση τα χρήματα των Δήμων

Καμία κυβέρνηση, αναφέρει ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιώργος Πατούλης , δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων, αντιδρώντας έτσι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την δέσμευση όλων των λογαριασμών των ΟΤΑ προκειμένου να πληρωθούν στο τέλος του μήνα οι υποχρεώσεις της Κυβέρνησης για μισθούς και συντάξεις που φτάνουν στο ύψος των 1,6 δις. ευρώ.. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν ακυρώσει την απόφαση της  να δεσμεύσει υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος η Κ.Ε.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων κι εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και θα προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση αυτής της απόφασης.

Μέσα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων συγκαλείται την Τρίτη 21 Απριλίου και ώρα 13.00μ.μ.  έκτακτο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με προσκεκλημένους όλους τους Προέδρους των Π.Ε.Δ. προκειμένου να αποφασιστεί το σχέδιο δράσης των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. η ρηξικέλευθη αυτή Κυβερνητική απόφαση ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων καθώς χωρίς χρήματα αναστέλλεται οποιαδήποτε λειτουργία και έργο. Παράλληλα σε βάθος χρόνου θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα ανταπόκρισης των Δήμων στη μισθοδοσία του προσωπικού.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβερνητική απόφαση δημιουργεί «δημοσιονομικό πανικό, συνθήκες “παύσης πληρωμών” και ουσιαστικά σταμάτημα των έργων (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά…)».

Στο ΣτΕ προσφεύγει και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης κατά της Κυβερνητικής ΠΝΠ, ο οποίος δριμύτατα κάνει λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Παράλληλα ανακοίνωσε την απόφαση του για προσφυγή της Περιφέρειας στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Κυβερνητικής απόφασης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και σε μια προσπάθεια του να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κώστας Πουλάκης, ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει ότι η κίνηση αυτή βοηθά την ταμειακή ρευστότητα της χώρας και διασφαλίζει την άμεση για την λειτουργία των ΟΤΑ Ταμειακή ρευστότητα.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δημάρχων που έχουν κινητοποιηθεί για να ανατρέψουν την εφαρμογή της. Οι εξελίξεις αναμένονται.