Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την ίδρυση Β/μιας Εκπ/σης ΕΑΕ στο Δήμο Ωρωπού

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με αριθμό φύλλου 2956 της 20ης Ιουλίου 2018, η  κοινή υπουργική απόφαση ( Κ.Υ.Α.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Οικονομικών,  για την ίδρυση, από το σχολικό έτος 2018-2019, στην  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ωρωπού.

ΦΕΚ-για-την-ίδρυση-του-Ειδικού-Επαγγελματικού-Σχολείου-Δευτεροβάθμιας-Εκπαίδευσης-Δήμου-Ωρωπού.pdf

Οι προσπάθειες, ξεκίνησαν από την συγγραφέα και μητέρα παιδιού στα όρια του αυτισμού κα Μαίρη Κασαμπαλάκου και αγκαλιάστηκαν από το Δήμαρχο Ωρωπού κ.  Θωμά Ρούσση και την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ωρωπού κα Ανδριάνα Αλεξανδράτου. Στη συνέχεια ο αγώνας είχε την ευλογία και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’.

Η  υπόσχεση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ότι το Σεπτέμβριο του 2018 θα γίνει αγιασμός στο Ειδικό Σχολείο Βμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μετά την εισήγηση της κας Ανδριάνας Αλεξανδράτου, ψήφισε ομόφωνα την ίδρυση Ειδικού Σχολείου Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση. Με την ίδια απόφαση ο Δήμος δεσμεύτηκε να παραχωρήσει για το σκοπό αυτό το πρώην κτίριο του 1ου Γυμνασίου Σκάλας.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κα Ανδριάνα Αλεξανδράτου, κατά την εισήγησή της, πρότεινε: «Την ίδρυση δομής ΣΜΕΑΕ με την ακριβή ονομασία Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Δήμου Ωρωπού με έδρα το Δήμο Ωρωπού».

Επεσήμανε ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει για το σκοπό αυτό το πρώην κτίριο του 1ου Γυμνασίου Σκάλας  και ότι θα πιστωθούν από τους ΚΑΠ της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής το ποσό των 1.000 ευρώ, ανά οικονομικό έτος, για λειτουργικές δαπάνες. Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Ωρωπού θα καλύψει κάθε είδους δαπάνη όπου θα απαιτηθεί για κατασκευαστικές και λειτουργικές εργασίες για την μετατροπή του υπάρχοντος κτιρίου σε μονάδα ΣΜΕΑΕ».

Στο Δ.Σ. ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης τόνισε ότι: «Η Δημοτική Αρχή έχει από το 2014 ξεκινήσει τις προσπάθειες να ιδρυθεί Ειδικό Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν τα καταφέραμε τότε, τώρα θα προσπαθήσουμε και πάλι. Εμείς έχουμε τις εγκαταστάσεις, θα προβούμε στις αναγκαίες τεχνικές διαμορφώσεις και το μόνο που ζητάμε είναι το διδακτικό προσωπικό».

Η κα Αλεξανδράτου ανέφερε ότι το πρωί της ίδιας μέρας συνεδρίασε η Σχολική Επιτροπή, στην οποία μετείχε και ο Πρόεδρος της Β/μιας Εκπαίδευσης Ωρωπού κ. Γιώργος Μαντάς και αποφασίστηκε να ζητηθούν συγκεκριμένες ειδικότητες  που θα λειτουργήσουν στη σχολική δομή που θα είναι αντίστοιχες με το ΕΠΑΛ.

Συγκεκριμένα προτείνονται:

Τομέας Μηχανολογίας:

Τεχνικός οχημάτων, Θερμικών και Υδραυλικών εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου-φυσικού αερίου.

Τομέας Πληροφορικής:

Τεχνικός υπολογιστών και δικτύων Η/Υ και εφαρμογών πληροφορικής

Τομέας Υγείας- Πρόνοιας-Ευεξίας

Κομμωτικής τέχνης και αισθητικής

Τομέας Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος

Τεχνικός τεχνολογίας, τροφίμων και ποτών

Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης

Υπαλλήλων τουριστικών επιχειρήσεων

 Ο Κοσμήτορας της Βουλής κ. Νάσος Αθανασίου, η Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Γ. Κοζομπόλη,  και το ΣΚΕ της ΕΡΤ, ο Δημοσιογράφος κ. Νίκος Δημητρακόπουλος στην ΕΡΤopen και πολλοί ακόμα γονείς και φίλοι, με αμέριστο ενδιαφέρον και συμπαράσταση στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά, συνέβαλλαν ο καθένας με το δικό του τρόπο, ώστε να επιτευχθεί το αίσιο τέλος.

Τώρα ο Δήμος Ωρωπού θα πρέπει μέσα σε 35 μέρες να οργανώσει το σχολείο στο χώρο που έχει παραχωρηθεί στο παλιό 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού, ώστε το Σεπτέμβριο τα παιδιά να έχουν το δικό τους χώρο εκπαίδευσης.

Η εφημερίδα «Άποψη τώρα» στήριξε από την αρχή την προσπάθεια αυτή για την ίδρυση του σχολείου θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης  αυτών των παιδιών που έχουν ειδικές ικανότητες και ίσο δικαίωμα γνώσης στη ζωή.

Διαβάστε το ιστορικό μέχρι τη δημιουργία ΦΕΚ, όπως το κατέγραψε δημοσιογραφικά η Άποψη τώρα:

Κοσμήτορας Βουλής Ν. Αθανασίου: Υπεγράφη από το Υπ. Οικονομικών η απόφαση για την ίδρυση Β/μιας Εκπ/σης ΕΑΕ στον Ωρωπό

Ο Κοσμήτορας της Βουλής κ. Νάσος Αθανασίου στηρίζει την ίδρυση Β΄μιας Εκπ/σης ΕΑΕ στον Ωρωπό

Υπεγράφη η Υπουργική απόφαση για την ίδρυση Β/μιου Ειδικού Σχολείου στον Ωρωπό-Συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Δ. Μπαξεβανάκη

Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου για την ίδρυση Β/μιας Δομής Ειδικής Αγωγής στον Ωρωπό

Ο «Αυγερινός» κατέκτησε και τα ερτζιανά της ertopen.com-Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας ΦΕΚ για την ίδρυση Β/μιου Ειδικόυ Σχολείου στον Ωρωπό

Η φωνή του «Αυγερινού» έφτασε μέχρι και στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ, για την ίδρυση Β/μιου Ειδικού Σχολείου στον Ωρωπό

Η Μ. Κασαμαπλάκου και η Αν. Αλεξανδράτου στην εκπομπή ERT OPEN για το Β/μιο Ειδικό Σχολείο Ωρωπού

Θετική η εισήγηση του ΔΕΠ για τη Δευτεροβάθμια Δομή Ειδικής Αγωγής στον Ωρωπό

Ομόφωνη η απόφαση του Δ.Σ. Ωρωπού για την ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Δήμου Ωρωπού

Συνάντηση του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θ. Ρούσση με τη συγγραφέα κα Μ. Κασαμπαλάκου για τη στέγαση της Β’μιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής

Δημόσια παρέμβαση της Δρ. Ράνιας Χιουρέα για την ίδρυση Δευτεροβάθμιου Ειδικού Σχολείου Ωρωπού

Άμεση ανταπόκριση του Θωμά Ρούσση στην έκκληση της Μ. Κασαμπαλάκου για το Δευτεροβάθμιο Ειδικό Σχολείο Ωρωπού

Έκκληση προς το Δήμαρχο Ωρωπού για τη στέγαση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ειδικού Σχολείου