Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού: Ένα σόου που δεν έγινε ποτέ

Το θέμα πιασάρικο. Οι κάμερες στημένες. Οι σύμβουλοι, σχεδόν, σε απόλυτη απαρτία στα έδρανά τους και οι θεατές έτοιμοι να απολαύσουν το θέαμα μιας ακόμα ρωμαϊκής αρένας. Στην αίθουσα έντονη ανησυχία και αγωνία. Ένα σκηνικό που θύμιζε θρίλερ, μόνο που η παράσταση  ουδέποτε ανέβηκε επί σκηνής. Κι έτσι οι κάμερες κατέβηκαν, τα φώτα έσβησαν και η αυλαία έπεσε, χωρίς το πολυπόθητο λάφυρο που θα γίνονταν σημαία προεκλογική.

Φυσικά αντιπαράθεση υπήρξε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Ωρωπού, την Τρίτη, 7 Αυγούστου, για την αποδοχή 2.270 εκατ. ευρώ για οδοποιία και έργα αποκατάστασης της πυρόπληκτης περιοχής του Καπανδριτίου και του Καλάμου από τις περσινές και φετινές φωτιές.  Αντιπαράθεση οξύτατη. Προσπάθειες να τιναχτεί η συνεδρίαση στον αέρα έγιναν. Η Δημοτική Αρχή όμως δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις. Κέρδισε το στοίχημα της αυτοσυγκράτησης και του αυτοέλεγχου.

Η Δημοτική Αρχή του κ. Θωμά Ρούσση  χρησιμοποίησε κάθε δυνατή επιχειρηματολογία για να πείσει ότι  το έργο θα γίνει με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης και όχι της ανάθεσης. Όπως με την ίδια μέθοδο θα γίνει και το έργο της ύδρευσης στο «πυρόπληκτο», ίσως, Βαρυκό, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Η πλευρά Γιασημάκη αντίτεινε ότι ανάθεση και διαπραγμάτευση έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο. Τον ίδιο εργολάβο που θα αναλάβει και αυτά τα έργα, «τον κουμπάρο».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών κ. Κώστας Δέδες προσπάθησε να διευκρινίσει τη διαφορά μεταξύ ανάθεσης και διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι «Δεν θα γίνει απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο εργολάβο.  Θα καλέσουμε όσους περισσότερους εργολάβους θέλουν να μετάσχουν στη διαπραγμάτευση με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, γιατί το έργο επείγει» και δεσμεύτηκε ότι «Όλα θα γίνουν με διαφάνεια».

Ο κ. Γ. Γιασημάκης, συνεχίζοντας, έκανε λόγο και για σκάνδαλο, καθώς για το ίδιο έργο στο Βαρυκό, με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου στη διαύγεια του υπουργείου Υποδομών, εμφανίζονται δύο διαφορετικές αποφάσεις. Η μια το έργο να γίνει με Ανοιχτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό και η δεύτερη με διαπραγμάτευση.

Φυσικά, όπως ενημέρωσε ο κ. Γ. Γιασημάκης και για τα δύο έργα η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των Δικαστηρίων, καθώς έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Κοινώς, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Ο Δήμαρχος κ. Θ. Ρούσσης, δήλωσε ότι τα έργα θα γίνουν είτε το θέλουν, κάποιοι της Αντιπολίτευσης, είτε όχι, για το καλό του τόπου, με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης, γιατί «ο χρόνος δεν επαρκεί για να εκτελεστούν τα έργα μέχρι τις εκλογές», όπως τόνισε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μιχ. Χασιώτης αρνήθηκε να παίξει σε αυτό το έργο του κομματικού παραλογισμού, σε βάρος της μνήμης των εκατό νεκρών στο Μάτι, των  καμένων περιουσιών στον Κάλαμο αλλά και των θυσιών των Ελλήνων πολιτών που έχουν οδηγηθεί στην ανέχεια εν ονόματι της δυναστείας των εργολάβων και της μίζας. Ζήτησε να γίνει ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.