Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ή πρόωρες εκλογές;

 

Γράφει ο Γιώργος Μπαλωμένος, Τελειόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά

Η «άκαρπη», λόγω μικρής συμμετοχής, διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία θα σηματοδοτηθεί και η αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δημιουργεί αρκετά εμπόδια και συνάμα παρατείνει την ένταξη της πΓΔΜ τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στη Βορειοατλαντική συμμαχία (ΝΑΤΟ).

Η ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο φαίνεται θα δυσκολέψει αρκετά την επικύρωση της συμφωνίας, με τον Ζάεφ να επισημαίνει πως, είτε θα υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση, ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η εθνικιστική αντιπολίτευση έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είτε η χώρα του θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Η πολιτική κατάσταση φαίνεται πλέον να είναι αρκετά ρευστή στη γείτονα χώρα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας δείχνει να είναι αρκετά επιφυλακτική έπειτα από την χαμηλή συμμετοχή των σκοπιανών πολιτών στο δημοψήφισμα, κάτι όμως που δεν συμβαίνει με την «Δύση», όπου αξιωματούχοι τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης φαίνονται  αισιόδοξοι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισαν πως η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί ιστορική ευκαιρία  για την επίλυση του ονοματολογικού, κάτι που θα επιφέρει παράλληλα την άμεση ένταξη της χώρας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην πορεία στην Ε.Ε.

Στις 30/09/2018 πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της αποδοχής της συμφωνίας για το ονοματολογικό;», στο πλαίσιο της προσπάθειας  του πρωθυπουργού της πΓΔΜ  για να την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών που έχει συνάψει με την Ελλάδα και  θα οδηγήσει στην επίλυση της χρόνιας διένεξης μεταξύ των δύο χωρών για την ονομασία.

Το δημοψήφισμα, παρότι δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, σημείωσε χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών (δεν συμπλήρωσε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο) με αποτέλεσμα να αναγκάσει τον Ζάεφ να ζητήσει την ψήφισή της συμφωνίας  στο κοινοβούλιο.

Το μεγάλο ποσοστό αποχής έδειξε, όπως ανέφερε και ο επικεφαλής του εθνικιστικού, δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πως: «Είναι σαφές ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν πήρε πράσινο φως από τους πολίτες». Από την άλλη, η κυβέρνηση Ζάεφ θεώρησε σημαντική την συμβολή των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα (το 93,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι) θεωρώντας πως συνέβαλλαν στο να μπει ένας λίθος στα θεμέλια του μέλλοντος της χώρας.

Άρα η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων αποκτά καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.