Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Χλιαρή η προσέλευση των πολιτών

 

Η ιστορικότητα της συγκυρίας για την οποία υπερθεμάτιζαν επί εβδομάδες η πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ αλλά και διεθνείς ηγέτες και παράγοντες, φαίνεται πως δεν έπεισε τους πολίτες, οι οποίοι έδειξαν χλιαρή ανταπόκριση στο δημοψήφισμα για την επικύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως καταδείκνυαν τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της πΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών παρέμενε χαμηλό, αγγίζοντας  μετά βίας στο 16% έξι ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης και το 22,65% μόλις τέσσερις ώρες πριν το πέρας της διαδικασίας – τη στιγμή που κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τού Δεκεμβρίου του 2016, το ποσοστό συμμετοχής στις έξι πρώτες ώρες της ψηφοφορίας ήταν 34,86% (με τελική συμμετοχή 66,79%).

Η διαδικασία

Οι πόρτες σε 3.480 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 τοπική ώρα και 1,8 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ και της ελληνικής δημοκρατίας;»

Η επιτυχία του δημοψηφίσματος εξαρτάται από το μέγεθος της συμμετοχής: Το ποσοστό προσέλευσης πρέπει να ξεπεράσει το 50% (που μεταφράζεται σε περισσότερους από 900.000 ανθρώπους) ώστε να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τη διαδικασία εποπτεύουν περίπου 12.000 ντόπιοι και 200 διεθνείς παρατηρητές – αριθμός-ρεκόρ για διαδικασία κράτους τέτοιου πληθυσμού.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, στη γενέτειρά του Στρούμιτσα, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα «ισχυρό αποτέλεσμα που θα αποδείξει πως οι ‘Μακεδόνες’ είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε ο κ. Ζάεφ, οι πολίτες «αποφασίζουν την τύχη της χώρας. Καλώ όλους να προσέλθουν στις κάλπες και να πάρουν αυτή τη σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας, για τις γενιές του μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ αφότου ψήφισε γύρω στις 9.30 το πρωί, χαρακτήρισε την συγκυρία «μεγάλη για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας» ενώ σημείωσε πως «Οι πολιτικοί μιλήσαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Και οι πολίτες μιλούν όταν ψηφίζουν. Ελπίζω ότι θα είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, ορκισμένος θιασώτης τού «όχι», δεν ψήφισε καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη – αν και είχε διαμηνύσει πως και στη χώρα του να βρισκόταν, δε θα ψήφιζε.

Ομοίως, ο αρχηγός του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, γνωστοποίησε πως δεν θα ψήφιζε.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.

cnn