Διαδηλώσεις αλληλεγγύης κατά της ελληνικής λιτότητας

 

Μεγάλη απήχηση είχαν οι συγκεντρώσεις των πολιτών κατά της λιτότητας και των μνημονίων που διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015.

Το κάλεσμα από τα social media άκουσαν οι πολίτες και βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν με το σύνθημα «Δε μασάμε στους εκβιασμούς – Δεν κάνουμε πίσω – Θα νικήσουμε» στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς της Ευρώπης  λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup Δευτέρας.

Στην Πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 17.00 μμ. Και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00 μ.μ. το βράδυ με την συμμετοχή περισσοτέρων από 20.000 διαδηλωτών. Κρατώντας στα χέρια ελληνικές σημαίες ύψωσαν τη φωνή τους φωνάζοντας  «Δεν φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε, λέμε όχι στη λιτότητα, υψώνουμε τη φωνή μας και επιλέγουμε την αξιοπρέπεια» που ήταν και  το κυρίαρχο σύνθημα. Μέσα στο αποκριάτικο πλαίσιο των  ημερών δεν έλειψαν και οι καβαλιστικές μεταμφιέσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές δείχνοντας την αισιόδοξη διάθεση που υπήρχε διάχυτη στη συγκέντρωση.

Στην Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές έψαλλαν τον Εθνικό Πύργο κάτω από το Λευκό Πύργο σε ένδειξη συμπαράστασης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ρύθμιση του δημόσιου χρέους. Περισσότεροι από 8.000 πολίτες έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση κατά της λιτότητας και των μνημονίων.

Σε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη οι συγκεντρώσεις έγιναν μέσα σε ειρηνικό και αισιόδοξο κλίμα δίνοντας την αίσθηση της αποφασιστικότητας που διακατέχει τον κόσμο ώστε να απαλλαγεί από τα βάναυσα μέτρα λιτότητας.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας που έγιναν σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Με σθένος και συμπαράσταση φώναζαν το σύνθημα «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό κατά της λιτότητας – Ούτε βήμα πίσω – Θα νικήσουμε» και ζητούσαν και αυτοί τον τερματισμό στα μέτρα λιτότητας.

Οι πολίτες στο Βερολίνο,  Βελιγράδι, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Λονδίνο, Λισσαβόνα,  Λευκωσία,  Άμστερνταμ τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και έδειξαν την αλληλεγγύη τους σε μια στιγμή που φανερώνει ότι η Ευρώπη μόνο έτσι μπορεί να είναι πραγματικά ενωμένη, ενάντια στα πολιτικά συμφέροντα που την χωρίζουν.