Διακινητές λαθρομεταναστών τους αναγκάζουν να πέσουν στη θάλασσα

11.1.2016

Πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης στα ανοιχτά της Ιταλίας από διακινητές λαθρομεταναστών οι οποίοι αναγκάζουν  ανθρώπους να πέσουν στη θάλασσα.

Ειδικότερα διακινητές ανάγκασαν ανθρώπους που επέβαιναν σε βάρκα ανοικτά της νότιας Ιταλίας να πέσουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα μία γυναίκα να πνιγεί και πέντε πρόσφυγες να αγνοούνται, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός του ιταλικού Λιμενικού Σώματος.  Ένα δεκάχρονο αγόρι διακομίστηκε στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ το πλεούμενο είχε ξεκινήσει από τις ελληνικές ακτές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 37 Σομαλοί πρόσφυγες που επέβαιναν στο πλεούμενο είτε κατάφεραν να κολυμπήσουν ως τις ακτές της Ιταλίας είτε διασώθηκαν.

Η σορός της γυναίκας, ηλικίας μεταξύ των 30 και των 40 ετών, ανασύρθηκε από τα βράχια κατά μήκος της ακτής και βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας για τη διάσωση των πέντε προσώπων που αγνοούνται, διευκρίνισε το ΛΣ της Ιταλίας.

Οι διακινητές, που συνόδευαν τους πρόσφυγες οι οποίοι επέβαιναν σε ένα ξύλινο πλεούμενο και είχαν ξεκινήσει από τις ελληνικές ακτές, διέφυγαν με ένα δεύτερο πλεούμενο, κατά τον αξιωματικό του ιταλικού ΛΣ.

Από τα 37 πρόσωπα που διασώθηκαν, που έχουν όλα τη σομαλική υπηκοότητα, τα 35 είναι γυναίκες και δύο είναι άνδρες, ανάμεσά τους ένα αγόρι 10 ετών που βρίσκεται μεταξύ των πέντε προσώπων που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με υποθερμία, κατά τις πληροφορίες που έδωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.

Πέρυσι σχεδόν 3.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διά θαλάσσης, ενώ 1 εκατομμύριο κατάφερε να ολοκληρώσει τον επικίνδυνο διάπλου.

Η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η ΕΕ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.