Διαμαρτυρία για τη σφαγή των Αρμενίων στο Σύνταγμα

 

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μαζική σφαγή έως και 1,5 εκ. Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, σήμερα το απόγευμα 500 Αρμένιοι και πολλοί Έλληνες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με αρχική τοποθεσία το Σύνταγμα και απώτερο στόχο την τουρκική πρεσβεία.

    Η συστηματική εξόντωση τόσων εκατομμυρίων ψυχών έχει καταγραφεί ιστορικά ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα και ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Η ανάδυση εθνικισμών στο χριστιανικό κράτος της Εγγύς Ανατολής καθώς και οι υποψίες του σουλτάνου για αποσχιστικές τάσεις του αρμενικού λαού και συμμαχία με το ρωσικό λαό, υπήρξε η προφασιζόμενη αφορμή από πλευράς των Οθωμανών για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Η αρχή της εκμηδένισης του λαού έλαβε χώρα την 24η Απριλίου 1915 στην Κωνσταντινούπολη με τη σύλληψη περίπου 300 ατόμων της ηγεσίας της αρμενικής κοινότητας. Αυτή ήταν η απαρχή μιας σειράς από συνεχείς συλλήψεις, δολοφονίες , βιασμούς, βασανισμούς και εκτοπισμούς. Ο ακριβής αριθμός των σφαγών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Παρότι οι Τούρκοι δεν δέχονται τον όρο ¨γενοκτονία¨ και κάνουν λόγο μόνο για 600-800 χιλιάδες αθώες ψυχές που θυσιάστηκαν στο βωμό των οθωμανικών αρχών που ήθελαν να αφανίσουν το λαό που ζούσα στη χώρα τους, οι δυτικές πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί ανήλθαν στους 1.5 εκατομμύριο.

    Όσοι επέζησαν από τις φρικιαστικές ενέργειες  των Οθωμανών σοκάρουν και ανατριχιάζουν με τις μαρτυρίες τους. Η βαρβαρότητα, η απληστία, η απανθρωπιά έφτασαν στο ζενίθ τους.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 24-4-2015