Διατηρώντας υγιείς ερωτικές σχέσεις

Σε προηγούμενα άρθρα είδαμε ορισμένους τρόπους για να βρούμε καινούργιο ερωτικό σύντροφο. Πολλές από τις ερωτήσεις σας όμως, αφορούν την επί μακρόν διατήρηση της ερωτικής σχέσης. Με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα.

Αρχικά είναι σημαντικό να ερευνήσουμε τα κίνητρά μας πίσω από την επιθυμία να κάνουμε μία ερωτική σχέση.

Τι προσδοκίες έχουμε από τον/ την σύντροφό μας και ποιες ανάγκες μας θέλουμε να καλύψουμε με αυτή τη συνύπαρξη.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ξεκινάει μία σχέση με σκοπό την κάλυψη κάποιων αναγκών, με κύριες, την ασφάλεια και την επιβεβαίωση. Μιλώντας για ασφάλεια δεν εννοούμε πάντοτε ή μόνο την οικονομική. Στην περίπτωση που η ανάγκη καλυφθεί, εκλείπει ο λόγος διατήρησης της σχέσης. Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί πάλι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί αυτή η σχέση από τη στιγμή που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τις οποίες δημιουργήθηκε και σαν αποτέλεσμα αυτού, διαψεύδει τις προσδοκίες που είχαν οι σύντροφοι όταν την ξεκίνησαν.

Ας σκεφτούμε τώρα ένα άλλο σενάριο ζωής. Δύο άνθρωποι γνωρίζονται και περνάνε όμορφα μαζί. Για το λόγο αυτό, αποφασίζουν να συ ζήσουν, γιατί απλά περνάνε όμορφα όταν βρίσκονται παρέα. Έχουν ήδη δουλέψει με τον εαυτό τους, καλύπτουν μόνοι τους τις ανάγκες τους, δεν έχουν προσδοκίες από το σύντροφό τους και το μόνο που ζητάνε είναι όμορφες στιγμές ο ένας με τον άλλο.

Ποιο από τα δύο σενάρια κατά τη γνώμη σας θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια;

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;

Είναι κυρίαρχο να ανεβάσουμε το επίπεδο αυτογνωσίας μας. Να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι ανάγκες μας και για ποιους λόγους κ.λ.π.

Δουλειά λοιπόν με τον εαυτό μας, είτε με την καθοδήγηση ενός ειδικού, είτε διαβάζοντας βιβλία αυτογνωσίας, είτε έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας τη σκέψη να απαντήσουμε στις υπέροχες ερωτήσεις «γιατί», «τι» και «πως» για κάθε μας σκέψη ή ενέργεια.

Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού, των αναγκών και των κινήτρων μας.

Θα ξέρουμε για ποιο λόγο παίρνουμε τις αποφάσεις μας και τι περιμένουμε από τον εαυτό μας και από τους άλλους. Έτσι θα μπορούμε να ρυθμίζουμε με τέτοιο τρόπο τη συμπεριφορά μας, που να μη δημιουργεί προβλήματα στη σχέση μας.

Αυτά προς το παρόν.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, να περνάτε καλά, γιατί το αξίζετε.