Διαφωνούν Μητσοτάκης – Λεβέντης στο Βέτο

1.3.2016

Το ενδεχόμενο να θέσει βέτο ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί το προσφυγικό, αν δεν ικανοποιηθεί η χώρα μας, μπορεί να ακούγεται όλο και περισσότερο ενόψει της σύγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τύχει και της εξουσιοδότησης των κομμάτων.

Το στοιχείο αυτό της διαφοροποίησης των πολιτικών αρχηγών δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αποτυχία το συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί την Παρασκευή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τελικώς να εξελιχθεί σε μια απλή καταγραφή των θέσεων των κομμάτων αν ο πρωθυπουργός εμμείνει σε αυτή την θέση του.

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης θα βάλει βέτο στο βέτο του Τσίπρα

Κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βέτο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 7ης Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για καταμερισμό των προσφύγων και στις άλλες χώρες, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ ο κ .Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα για βέτο.

Μάλιστα αρκετοί είναι οι γαλάζιοι βουλευτές που συμφωνούν με τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς όπως ανέφεραν οι ίδιοι στην ΚΟ ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζητάει συναίνεση, αλλά έγκριση για βέτο, ώστε να μπορέσει να κρυφτεί πίσω από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς μετά τις λάθος επιλογές και αποφάσεις του.

Υπενθυμίζεται πάντως πως και χθες στη Συγγρού τόνιζαν πως η λύση του βέτο είναι παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Λεβέντης: Κατ’ ελάχιστον ηλιθιότητα να θέσουμε βέτο

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο η χώρα μας να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις της Ε.Ε. εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στο προσφυγικό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λίγες μέρες πριν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της Παρασκευής.
Μιλώντας στο Βήμα FM, είπε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για άσκηση βέτο, γιατί «όσοι ασκούν βέτο έχουν χάσει το παιχνίδι».
«Αν ζητήσει (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) εξουσιοδότηση για βέτο, καλό είναι να τα μαζεύει, όσοι το θέτουν έχουν χάσει το παιχνίδι της διπλωματίας … το να θέτουμε και βέτο είναι κατ’ ελάχιστον ηλιθιότητα» σημείωσε. Εκτίμησε μάλιστα πως αν ο Πρωθυπουργός προβεί σε αυτήν την ενέργεια, θα πέσει η κυβέρνηση, η χώρα θα απομονωθεί, θα στραφεί όλη η Ευρώπη εναντίον μας.