6.3.2016
Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, επιτέλους ήρθε η δικαίωση για τη δημοσιογράφο Αγγελική Χατζηδημητρίου, η οποία τον Απρίλιο του 2006, πηγαίνοντας στη δουλειά της για να καλύψει φωτιά που είχε ξεσπάσει στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο, ξυλοκοπήθηκε από τον σεκιουριτά του εργοστασίου με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κακώσεις που την καταδίκασαν να ζει ζωντανή νεκρή, παγιδευμένη σε ένα σώμα που δεν αντιδρά και πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Η Δικαιοσύνη, ακολουθώντας ρυθμούς χελώνας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Αγγελική δικαιούται αποζημίωση που με τους νόμιμους τόκους μπορεί να προσεγγίσει το 1,6 εκατ. ευρώ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας αίτηση αναίρεσης του Γενικού Νοσοκομείου της Χίου, επικύρωσε την εφετειακή απόφαση και έκανε δεκτή εν μέρει την αναγνωριστική αγωγή που είχε υποβάλει ο σύζυγος της δημοσιογράφου, επιδικάζοντας αποζημίωση 500.000 ευρώ για την αναπηρία που της ακύρωσε την κοινωνική και επαγγελματική ζωή και ισάριθμο ποσό για την ηθική της βλάβη, την απίστευτη ταλαιπωρία και τον ψυχικό πόνο που βιώνει τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η ποινική Δικαιοσύνη ενώ πρωτόδικα είχε καταδικάσει τρεις, τον σεκιουριτά κι ένα γιατρό χειρουργό σε 8μηνη φυλάκιση με αναστολή τον καθένα και σε 18μηνη φυλάκιση τον παθολόγο του νοσοκομείου, δευτεροβαθμίως απάλλαξε τον τελευταίο, κρίνοντας ότι είχε δώσει σωστές οδηγίες για νευρολογικές εξετάσεις που όμως καθυστέρησαν με ευθύνη άλλων.
Αντίθετα, η διοικητική Δικαιοσύνη, έκρινε ότι δεν δεσμεύεται από την απαλλαγή του παθολόγου, εντοπίζοντας σειρά παραλείψεων, καθυστερήσεων, κ.α που σε κάθε περίπτωση στοιχειοθετούν αντικειμενικές ευθύνες του νοσοκομείου προς αποζημίωση.
Το χρονικό του Γολγοθά της Αγγελικής
Στις 8/4/2006, στις 07:30, η Αγγελική Χατχηδημητρίου, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, καλείται να καλύψει πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο.
Η 41χρονη τότε γυναίκα πάει στη δουλειά της έχοντας κρεμασμένες στο λαιμό της μία κάμερα και μία φωτογραφική μηχανή και προσπαθεί να μπει στις εγκαταστάσεις για να κάνει το ρεπορτάζ.
Όμως ο σεκιουριτάς αρνείται να της επιτρέψει την είσοδο, την τραβά βίαια από το λαιμό και από τα βίαια αυτά τραβήγματα κατά τον διαπληκτισμό τους νιώθει έντονο πόνο, σαν να έσπασε ο λαιμός της. Ακολουθούν συμπτώματα ζάλης και πονοκεφάλου.
Η Αγγελική πηγαίνει στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Χίου, όπου την εξετάζει ειδικευόμενος γιατρός, χωρίς να διαπιστώνει εμφανή σημεία κάκωσης, υποδεικνύοντας παρ’ όλ’ αυτά ακτινολογικό έλεγχο. Για κακή της τύχη όμως λόγο διακοπής ρεύματος η εξέταση δεν γίνεται και η δημοσιογράφος επιστρέφει στο σπίτι της.
Μετά από μία ώρα επιστρέφει και πάλι με τον επιμελητή Χειρουργικής που είδε τελικά τις ακτινογραφίες της να της συστήνει την τοποθέτηση κολάρου για δέκα μέρες και να τη στέλνει πάλι σπίτι της. Στις 11:20 όμως οι συγγενείς της Αγγελικής την πάνε και πάλι στο νοσοκομείο, αφού παρουσιάζει αιφνίδιο μούδιασμα της γλώσσας, αδυναμία ομιλίας και όρασης, εμετό με κίτρινα σάλια, απώλεια συνείδησης και επαφής με το περιβάλλον.
Οι εξετάσεις δεν δείχνουν κάτι και ο παθολόγος αποδίδει την κλινική της εικόνα σε υστερικό σοκ ή νευρωσική κατάσταση από το έντονο στρες λόγω του καυγά με τον σεκιουριτά.
Μετά από ιατρικές διαφωνίες, τελικά η Αγγελική εισήχθη στη χειρουργική κλινική με πιθανή διάγνωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.
Σημειώνεται ότι ο μοναδικός νευρολόγος του νοσοκομείου δεν βρισκόταν σε εφημερία και κατά διαβολική σύμπτωση λίγο πριν συμβούν όλα αυτά, είχε επισκεφθεί άλλον ασθενή και αποχώρησε την ώρα που η Αγγελική Χατζηδημητρίου πήγαινε για τρίτη φορά στο νοσοκομείο.
Κανείς δεν ειδοποιεί τον νευρολόγο και αντίθετα χορηγούν στη δημοσιογράφο ηρεμιστικό, όμως όταν ξυπνά αρχίζουν εμετοί και σπασμωδικές κινήσεις στο αριστερό χέρι και πόδι. Τότε λοιπόν σκέφτονται να αναζητήσουν τον νευρολόγο, ο οποίος φτάνοντας στο νοσοκομείο στις 7 μ.μ. διαπίστωσε παράλυση δεξιάς πλευράς, πρόβλημα κινητικότητας στην αριστερή πλευρά, υπνηλία, αδυναμία ομιλίας, πτώση επιπέδου συνείδησης και διέγνωσε πιθανό ισχαιμικό επεισόδιο.
Ζητά μάλιστα τη μεταφορά της σε νοσοκομείο της Αθήνας, η οποία επίσης καθυστερεί, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ελικόπτερο. Τελικά φτάνει στο ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς στις 06:15 το πρωί, όπου η μαγνητική δείχνει οξεία ισχαιμική βλάβη και απόφραξη της βασικής αρτηρίας από θρόμβο.
Ήταν πλέον αργά. Η Αγγελική καταδικάστηκε να ζει με το σύνδρομο «lock in», όπου ο ασθενής έχει συνείδηση και αντιλαμβάνεται, αλλά είναι «κλειδωμένος» σε ένα παράλυτο σώμα.