Διονύσης Καμπιώτης: Συμπεράσματα για τη “Μήδεια” και προτάσεις

Όπως είχαμε δεσμευθεί στο από 18-2-2021 δελτίο τύπου, σχετικά με την θεομηνία ‘’ΜΗΔΕΙΑ’’, και μετά από προσεκτική αξιολόγηση των στοιχείων που είχαμε στην διάθεσή μας, καταλήξαμε στα εξής:

 • Στις 4/12/2019 σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία άρθρο 13 ν.3013/02 εξελέγησαν δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, για τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου συντονιστικού τοπικού όργανο για λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής το Δήμαρχο Ωρωπού. ’Έχει συγκληθεί ποτέ εδώ και 14 μήνες αυτό το όργανο; Ποιοι προσκλήθηκαν; Πότε και πού; Αν ναι γιατί δεν προσκλήθηκε ο εκλεγμένος του Σ.Τ.Ο., Δημοτικός Σύμβουλος της Συμμαχίας Δημιουργίας κ. Αναστάσιος Δέδες;
 • Υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού; Αν ναι, πού στεγάζεται;
 • Από το ν.4662/20 προβλέπεται τοπικό επιχειρησιακό συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας. Συγκροτήθηκε; Συνεδρίασε; Πότε και Πού; Σε ποιες αποφάσεις κατέληξε;
 • Από το άρθρο 21 του ν.4662/20 προβλέπεται ότι με αποκλειστική ευθύνη Δημάρχου συντάσσεται από το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών. Έχει συνταχθεί αυτό το σχέδιο και αν ναι πού έχει δημοσιοποιηθεί;
 • Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο Δήμος οφείλει να κοινοποιεί σε μηνιαία βάση στον Περιφερειακό συντονιστή επικαιροποιημένη κατάσταση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού υλικών και μέσων παρακολουθώντας το επίπεδο ετοιμότητας. Υποβάλλεται αυτή η κατάσταση; Ποιο το επίπεδο ετοιμότητας;
 • Η εταιρεία στην οποία έγιναν οι απευθείας αναθέσεις κατά τη διάρκεια του φαινομένου είχε δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες αποχιονισμού των οδών σε ολόκληρο το Δήμο; Πόσα και τι τύπου οχήματα διέθεσε και που απασχολήθηκαν?
 • Ποια και πόσα τα οχήματα του Δήμου με δυνατότητα αποχιονισμού και ρίψης άλατος;
 • Παρέλαβε ο Δήμος τα δύο Van, τις τρεις λεπίδες αποχιονισμού και του τρεις αλατο-διανομείς από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2; Αν ναι, πού ευρίσκονται και πού επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της θεομηνίας;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ‘’ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ’’

 1. Άμεση ΟΡΓΆΝΩΣΗ και πραγματική λειτουργία «Αίθουσας Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, με τηλεφωνικό κέντρο και 24ωρη λειτουργία σε περιόδους κρίσεων».
 2. Ενόψει αντιπυρικής περιόδου, να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες (δυνατότητα έως 13/3/2021) ώστε να παραταθεί η κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του Δήμου επί 5μηνο ακόμη, όπως ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ή να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας επι 6μηνο, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Δηλαδή να καθαρισθούν όλα τα σπασμένα δέντρα ένθεν – ένθεν (50 μ. ) των οδών , αποτελούντα πυρίτιδα στα δάση μας και να κοπούν όλα όσα είναι απειλή για την δημόσια και οδική ασφάλεια. Όσα κόβει ο ΔΕΔΔΗΕ και οι ιδιώτες μένουν στο έδαφος. Απειλούνται τα χωριά μας, απειλείται η ΠΑΡΝΗΘΑ. Στο Δήμο έχουν υποβληθεί μελέτες για τον καθαρισμό των δασών( Από το 2005 για την Κοινότητα Αφιδνών και από το 2018 για περιοχή σε σχέδιο πόλης , (ΣΔΙΠ).
 3. Άμεση προμήθεια με διαδικασία κατεπείγοντος ρυμουλκουμένων μηχανημάτων θρυμματισμού κλάδων, ώστε υπό τη αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντικές ομάδες να γίνουν οι παραπάνω και όχι μόνο καθαρισμοί.
 4. Άμεση ενίσχυση- εξοπλισμός – εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων, ώστε να δύνανται να αναλαμβάνουν αποστολές, πέραν αυτής της δασοπυροσβέσεως.
 5. Διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού με συγκεκριμένους όρους και όχι απευθείας αναθέσεις εκ των υστέρων, ώστε όποια εταιρεία αναλαμβάνει, να δύναται να ανταποκριθεί στις όποιες ανάγκες της επικράτειας του Δήμου.
 6. Άμεση τοποθέτηση στα αντλιοστάσια και στους χώρους που λειτουργούν ως συντονιστικά κέντρα, Η/Ζ με αδιάλειπτη λειτουργία και αυτόματη μετάπτωση σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και αγορά εφεδρικών τροχήλατων γεννητριών για άμεση αντιμετώπιση όπου χρειάζεται.
 7. Ενέργειες προς τη ΔΕΔΔΗΕ με σκοπό την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου εντός οικισμών που βρίσκονται πλησίον ή εντός περιαστικών δασών.
 8. Άμεση σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) έστω και μετά από 14 μήνες ώστε να εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση στο Δήμο μας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση «ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ».

Η προσπάθεια μας δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ, να κάνουμε στείρα μικροπολιτική αντιπολίτευση και πολιτική τυμβωρυχία. Είμαστε εδώ με ένα μόνο σκοπό. Να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις και να καταθέτουμε προτάσεις για άμεσες λύσεις.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΧΑΟΣ που επικρατεί εδώ και χρόνια στην Δημόσια Διοίκηση του Ελληνικού Κράτους, όπου ένας φαύλος κύκλος σύγκρουσης αρμοδιοτήτων οδηγεί με σιγουριά στην μη απόδοση ευθυνών. Όμως αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί σαν άλλοθι στις δικές μας ευθύνες ή παραλείψεις.

Τηρούμε λοιπόν τη δέσμευση μας για την ανάδειξη των προβλημάτων, και ταυτόχρονα καταθέτουμε και τις προτάσεις μας, προσθέτοντας και εμείς ένα λιθαράκι ώστε κάποτε ο Ωρωπός να σταματήσει να είναι 100 χρόνια πίσω, όπως ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης πολλές φορές επανέλαβε.

Τώρα είναι η ώρα να έρθουμε επιτέλους στο 2021.

Διονύσης Καμπιώτης

Επικεφαλής Συμμαχίας Δημιουργίας