Διονύσης Καμπιώτης: Τέλος η αδιαφορία για το ΝΤΟΥΜΑΝΗ

 

Ο σεβασμός στο περιβάλλον  πρέπει να είναι πρωταρχική αναγκαιότητα μιας πολιτισμένης κοινωνίας και όχι το μέσο για κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών.

Ο Ωρωπός, εδώ και δεκαετίες, έχει την ατυχία να ταλαιπωρείται από την ύπαρξη του παλιού ανενεργού λατομείου Ντουμάνη. Μιας χωματερής η οποία είναι βραδυφλεγής βόμβα επικίνδυνων στερεών αποβλήτων από όλη την Αττική, που βρίσκεται πάνω από τις πηγές της Μαυροσουβάλας από τις οποίες υδρεύεται ο Δήμος

Κατά καιρούς υπήρξαν υπουργικές και δημοτικές αποφάσεις για την αποκατάστασή του και την μετατροπή του λατομείου σε πνεύμονα πράσινου, αλλά δεν προχώρησε τίποτα.

Η σημερινή  Δημοτική Αρχή του Θ. Ρούσση αποδεικνύεται ανίκανη, όσο και επικίνδυνη,  να προστατεύσει τους πολίτες από  την περιβαλλοντική καταστροφή την οποία προκαλεί στην περιοχή η χωματερή στο λατομείο Ντουμάνη.

Απόδειξη η απόφαση του Δημάρχου Ωρωπού και της στενής  «παρέας» που διοικεί το Δήμο, οι οποίοι έστειλαν  επιστολή στην Περιφέρεια Αττικής, χωρίς διαβούλευση, για να μετατραπεί  το Ντουμάνη σε ΧΥΤΥ. Με αυτό τον τρόπο άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στο Σχέδιο  Δράσης της Περιφέρειας Αττικής, για την χωροθέτηση νέων χωματερών. Αποτέλεσμα η απόφαση να γίνει και ΦΕΚ με αριθμ. 342/2017, άρα νόμος του κράτους που καταδικάζει σε περιβαλλοντική καταστροφή το Δήμο Ωρωπού.

Ένα χρόνο μετά και αφού υπήρξαν έντονες πιέσεις από σύσσωμο τον κόσμο του Ωρωπού, ώστε να μετατραπεί το λατομείο Ντουμάνη σε πολιτιστικό χώρο, τελικά παραμένει η πιο επικίνδυνη χωματερή της περιοχής. Μια περιβαλλοντική βόμβα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ποιότητα  ζωής των κατοίκων. Το Ντουμάνη, συνεχίζει, μέχρι σήμερα να δέχεται επικίνδυνα στερεά πιθανόν και τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών και τόνους λάσπης από τα έργα του Μετρό της Αθήνας σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελευταία, σύμφωνα με καταγγελίες,  δέχεται και τα αποκαΐδια μαζί με τα οικοδομικά υλικά από τις κατεδαφίσεις των κτιρίων στο Μάτι.

Ο κ. Θ. Ρούσσης παραμένει απαθής θεατής των όσων συμβαίνουν. Αδιαφορεί και προκλητικά αρνείται να πάρει θέση στο πρόβλημα.  Ξανά μετά από τις διαρκείς πιέσεις   και τη γενικότερη αγανάκτηση  του κόσμου, δεσμεύτηκε να γίνει έλεγχος στο Ντουμάνη από τους Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να διαπιστωθεί  τι πραγματικά θάβεται στο χώρο. Ο ίδιος αρνείται να πάει να ελέγξει τι ακριβώς συμβαίνει, όπως έχει υποχρέωση να κάνει απέναντι στους δημότες και έχει εναποθέσει τις ελπίδες σωτηρίας του στους Επιθεωρητές. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι ακόμα τους περιμένουμε…

Μέσα σε όλη αυτή την αδράνεια, πανηγυρίζει ότι, δήθεν, δεν θα γίνει ΧΥΤΥ στο Ντουμάνη, επικαλούμενος δημοσίευμα γνωστής πανελλαδικής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι με απόφαση του ΕΣΔΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, θα γίνουν το 2019  ΧΥΤΥ σε Κορωπί και Μέγαρα, αλλά χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Αυτή είναι μια πρώτη απόφαση η οποία είναι άγνωστο εάν και πότε θα εφαρμοστεί.

Επί της ουσίας ο Δήμαρχος Ωρωπού, αρνείται πεισματικά να πάρει θέση και να δώσει  συγκεκριμένες  απαντήσεις για τις ενέργειες που έχει κάνει, ώστε να καταργηθεί ο νόμος και κατά συνέπεια το ΦΕΚ που προβλέπει ΧΥΤΥ στο Ντουμάνη. Μιλάει για δέσμευση του υπουργού, αλλά ο ίδιος δεν δεσμεύεται.

Ζητάμε από τον Δήμαρχο να σεβαστεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να δράσει ΤΩΡΑ. Να κλείσει ΤΩΡΑ το Ντουμάνη. Να μεριμνήσει ΤΩΡΑ για την κατάργηση του ΦΕΚ που προβλέπει τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Ντουμάνη.  Να ξεκινήσουν ΤΩΡΑ οι ενέργειες μετατροπής του σε πολιτιστικό πάρκο. Να  απαιτήσει να πάνε  ΤΩΡΑ στο Ντουμάνη οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Γιατί δεν γίνεται τίποτα από όλα αυτά; Τι φοβάται. Έχει να κρύψει κάτι; Οι πολίτες ζητούν καθαρές απαντήσεις. Ζητούν όλη  την αλήθεια. Ζητούν να γνωρίζουν ποιοι και γιατί παίζουν με την υγεία χιλιάδων κατοίκων της περιοχής. Ποιοι υποθηκεύουν το μέλλον τους και το μέλλον των επόμενων γενιών για να επωφεληθούν.­­­­

Η αλήθεια πρέπει επιτέλους να αποκαλυφθεί. Περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν για υπεκφυγές και δηλώσεις εντυπωσιασμού, που στόχο έχουν να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος.

Διονύσης Καμπιώτης, υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού