Δράμα χωρίς τέλος στην Ειδομένη για χιλιάδες πρόσφυγες

 5.3.2016

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό το δράμα δεκατριών χιλιάδων ανθρώπων στην Ειδομένη είναι χωρίς τέλος.

Εκατοντάδες οικογένειες και μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και διανυκτερεύουν στα χωράφια, ακόμη και χωρίς σκηνές με τον κίνδυνο επιδημιών και θανάτων.

Αυτή είναι η εικόνα της πολιτισμένης Ευρώπης της κας Μέρκελ και του κ. Ολάντ αλλά κι όλων εκείνων των νεότευκτων Ευρωπαϊκών δημοκρατών που αντί να ευγνωμονούν  έγιναν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν να  διαλύσουν.

Περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στο σημείο, την ώρα που οι εθελοντές κάνουν αγώνα για να τους παρέχουν τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. Την Παρασκευή, οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν τη διέλευση μόνο σε 84 πρόσφυγες, από τις 6 το πρωί έως τις 6 μ.μ., τη στιγμή που συνεχίζονται μεγάλες οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά.

Μόνο σήμερα το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία με 975 άτομα από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται ένα ακόμη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στο λιμάνι βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες.