Δραγασάκης: Κίνδυνος να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα – Πρέπει να είμαστε έτοιμοι

10.2.2016

Τον κίνδυνο που υπάρχει να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα, παραδέχθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο, ενισχύοντας έτσι τον φόβο από το ενδεχόμενο αυτό που πριν λίγες μέρες εξέφρασε ο Γιάννης Μουζάλας.

 «Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ως κοινωνία, να αντέξουμε ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα οξύ πρόβλημα που ενδεχομένως βγει εκτός ελέγχου. Πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι στα σενάρια που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» ενώ τόνισε ότι έχει σημασία να ανταποκριθεί η Τουρκία στις υποχρεώσεις της, γιατί όπως είπε, τότε θα μειωθούν οι εξωτερικές πιέσεις προς τη χώρα μας. «Αν δεν ανταποκριθεί η Τουρκία, πρέπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Δυστυχώς αυτά δεν τα ελέγχουμε εμείς, για αυτό και ο κ. Μουζάλας και ο πρωθυπουργός και εγώ πρέπει να σας πω ότι ως κοινωνία πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμη και για το κλείσιμο των συνόρων», είπε.

Μιλώντας στον Alpha ο κ. Δραγασάκης, εξήγησε ότι το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει από την ζώνη Σένγκεν. Παραδέχθηκε όμως ότι 50-60.000 μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα μας, για κάποιους μήνες, τονίζοντας παράλληλα και την ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης των κέντρων κράτησης. Κάτι που ζήτησε και η Κομισιόν σήμερα από την Αθήνα, καλώντας την να παρουσιάσει πλάνο δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του προσφυγικού μέχρι τον Μάρτιο και να το εφαρμόσει έως τον Μάιο.

«Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα στο τραπέζι»

Σχετικά με την διαπραγμάτευση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χτες, είναι αυτά που έχουν προσυμφωνηθεί και δεν υπάρχουν άλλα στο «τραπέζι».

Επίσης επισήμανε ότι οι θεσμοί ζήτησαν να αποχωρήσουν από την Αθήνα για να μελετήσουν τις προτάσεις και θα επιστρέψουν σε μια εβδομάδα. «Μόλις τελειώσει η αξιολόγηση θα γίνουν ορισμένα σημαντικά πράγματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρει μέτρα ρευστότητας και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος» είπε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι στο σημείο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το 50% του μνημονίου.

Σχετικά με τα εκλογικά σενάρια

Ο κ. Δραγασάκης, στην ίδια συνέντευξη, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών «αν μπορούμε να υπηρετούμε την εντολή του λαού».

Αναφορικά με τους αγρότες

Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τους αγρότες να κάνουν διάλογο με την κυβέρνηση, ενώ τα σχόλια του σχετικά με τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, είναι ότι «Είναι παράδοξο να κλείνουμε εμείς οι ίδιοι τα σύνορά μας, όταν υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που θέλουν να μας τα κλείσουν».