Δραγασάκης στο Οικονομίας, Κουβέλης στο Άμυνας: Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Και εγένετο  μίνι ανασχηματισμός, με μια έκπληξη τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη ως αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας υπό τον κ Π. Καμμένο για τον οποίο έλεγε το 2012 ότι «Συμμαχία της Αριστεράς με την στήριξη του  κ Καμμένου δεν την νοούμαι και δεν την συζητάμε»

Οι καιρόί όμως άλλαξαν κι από εκεί που ο κ Κουβέλης ακούγονταν για Π΄ροεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε αναπληρωτής υπουργός του κ Καμμένου.

Κατά τα άλλα η  νέα σύνθεση της κυβέρνησης όπως την ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά τον ανασχηματισμό που έγινε λόγω και των αποχωρήσεων του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Ράνιας Αντωνοπούλου από το υπουργικό συμβούλιο έχει ως εξής

Τον  Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη να αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομίας, στη θέση του κ. Παπαδημητρίου.

Επίσης, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να  μετακινείται ο κ. Δημήτρη  Βίτσα στη θέση του Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός, ενώ τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας να αναλαμβάνει ο κ, Φώτης Κουβέλης.

Επίσης, τη θέση του υφυπουργού Παιδείας να αναλαμβάνει η κα Μερόπη Τζούφη, τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας να  αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Γ.Γ.. του ΣΕΠΕ κ.  Θανάσης Ηλιόπουλος, ενώ υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού να αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Στρατής.

Κουβέλης: Το πρόσωπο του ανασχηματισμού

Το πρόσωπο του ανασχηματισμού ανακηρύχτηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Φώτης Κουβέλης, που φαίνεται ότι η είσοδός του στην κυβέρνηση, παρότι συζητιόταν η συμμετοχή του σε όλες τις κυβερνήσεις Τσίπρα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Μάλιστα οι περισσότεροι σχολιάζουν το γεγονός ότι παρά την πορεία του εντός της πολιτικής αποδέχτηκε να ορκιστεί αναπληρωτής υπουργός, κάτω δηλαδή από τον Πάνο Καμμένο, αν και πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν ότι ο πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή, επιχειρεί να «μαζέψει» επικοινωνιακά έντονες κορώνες από το υπουργείο Άμυνας, από ένα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία και γνώσεις που μπορεί πολύ γρήγορα να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, σε μια κρίσιμη για τα εθνικά θέματα περίοδο.

Διασκεδαστικό βρίσκει στα πρώτα της σχόλια η ΝΔ το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης πηγαίνει υπό τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας, παραπέμποντας σε δήλωση που θα κάνει αργότερα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει μέσω Twitter: “Ο Φώτης που μπαίνει στην κυβέρνηση… Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη…”.

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του επιτίθεται με ειρωνικό τρόπο στον άλλοτε συνοδοιπόρο του στην πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά Φώτη Κουβέλη σχολιάζοντας: «Ο ανασχηματισμός της επιδότησης ενοικίου, οδηγεί σε εικόνα αποδρομής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Συγχαρητήρια στον νέο υφιστάμενο του Καμμένου, τον κ. Φώτη Κουβέλη.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο Twitter: «Ο Φώτης ΚΟΥΒΕΛΗΣ αντί για ΠτΔ Αναπληρωτής του Καμμένου! Ο εξευτελισμός της Αριστεράς αλλά και του ίδιου ολοκληρώθηκε.»

Σε παρόμοιο ύφος και το σχόλιο από το Ποτάμι, με τον Φώτη Κουβέλη στο στόχαστρο: «Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν εφεδρείες. Με τον κ. Κουβέλη αναπληρωτή του κ. Καμμένου, η κυβέρνηση της ιδεοληπτικής αριστεράς και της ψεκασμένης δεξιάς, αποκτά νέα δυναμική» λένε στην ανακοίνωσή τους. Από τον πειρασμό του σχολίου δεν αντιστάθηκε μέσω Twitter, ούτε ο Φαήλος Κρανιδιώτης: «Ρε Φώτη, μα ανθυποκαμμένος στα γεράματα;» γράφει.

Το ΚΚΕ πάντως διατηρεί μια πιο πολιτική και σοβαρή στάση απαξιώνοντας την κριτική στα πρόσωπα, αφου εστιάζει στις πολιτικές:

«Η ηθική μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο απ’ το αν κάποιοι υπουργοί της απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια, αλλά κυρίως από την πολιτική που αυτή υλοποιεί υπηρετώντας συνολικά την κοινωνική τάξη των προνομιούχων, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Αυτό κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αυτό θα συνεχίσει να κάνει πιο εντατικά και μετά τον “εξ ανάγκης” ανασχηματισμό» αναφέρει το σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργός: Ιωάννης Δραγασάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξης Χαρίτσης

Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός: Νικόλαος Παππάς

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Φώτης Κουβέλης

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Κώστας Γαβρόγλου

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης

Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης

Υφυπουργός: Μερώπη Τζούφη

Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου

Υφυπουργός Εργασίας: Αθανάσιος Ηλιόπουλος

Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου

Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου